Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prihvatiti ili ne prihvatiti stečaj?

    Verovatno će procesi privatizacije preostalih preduzeća u državnom vlasništvu biti neuspešni i treba prihvatiti da će ona u stečaj.

    To je stav koji je u Temi dana Vesti B92 izneo profesor ekonomije Milojko Arsić, dok je njegov kolega Vladimir Krulj, koji se nije saglasio sa takvom Arsićevom ocenom, naveo da je Vlada Srbije učinila hrabar potez oročavanjem privatizacije 17 preduzeća na godinu dana.

    Arsić je istakao da proces privatizacije ide sporo.

    "Poslednji talas smo imali pre 7 ili 8 godina kada smo imali sporazum sa MMF. Od tada postoji zastoj što je rezultat poremećaja tržišta kapitala i političkih kolebanja. Nije lako privatizovati preostala preduzeća, verovatno će procesi biti neuspešni i potrebno je prihvatiti da će ona otići u stečaj“, rekao je Arsić.

    Krulj je istakao da je narednih godinu dana ključno za državnu ekonomiju.

    “Poslednjih 15 godina smo videli kako ne treba raditi privatizaciju, a sada imamo godinu dana da privatizujemo 17 preduzeća koja predstavljaju kičmu ekonomskog razvoja Srbije. To je Vlada uradila hrabro i odlučno što je oročila proces na godinu dana i logika tržišta je jednostavna, za tu godinu treba postaviti postulate državne ekonomije“, naveo je Krulj.

    Prema Arsićevim rečima, problem preduzeća je mogao biti rešen mnogo ranije.

    “Moglo je ranije da se postupi sa tim preduzećima kao što je urađeno sa bankama. Fokus državne aktivnosti treba da bude stvaranje ambijenta za novi privatni sektor, važno je da se privatizacija okonča i da se spreči nanošenje štete koje neprivatizovana preduzeća čine“, navodi Arsić.

    Iako postoji opasnost od naleta poverilaca, Krulj veruje da to nije realno.

    “Poverioci neće nagrnuti, oni gledaju kako da naplate najveći deo duga. Ukoliko žele da žive i rade na našem tržištu, onda poznaju tržišnu logiku i kako stvari na tržištu funkcionišu“, dodao je Krulj.

    Foto: B92

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE