Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Žene u poljoprivredi nemaju ravnopravan pristup pravima`

    Na predstavljanju izveštaja „Rodna analiza uticaja poplava u Srbiji u 2014. godini“, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da je položaj žena u Srbiji neravnoparavan, a posebno onih u poljoprivredi, gde zbog tradicionalno postavljenih vrednosnih stavova i uloge u porodici žene nemaju ravnopravan pristup resursima, pravima i informacijama.

    Prema njenim rečima, žene na selu se često sreću s neplaćenim radom, nedostupnim zdravstvenim uslugama, nedostatkom informacija i nasiljem u porodici.

    Boškovićeva je kazala da je radi podsticanja ravnopravnijih odnosa u poljoprivredi jedna od ciljeva Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenja rodne ravnopravnosti uvođenje posebnih podsticaja za žene u poljoprivredi.

    Ona je ocenila i da Srbija ima dobro razvijen zakonski i institucionalni okvir za sprovođenje rodne ravnopravnosti, navodeći da je usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategija i nacionalni akcioni plan za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti, a formirano je i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE