Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guvernerka obećava rešenje za loše kredite

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da se prvi rezultati na rešavanju problema "loših kredita" poslovnih banka mogu očekivati već početkom iduće godine.

    Ona je novinarima u NBS rekla da sa mesta guvernera može da obeća da se u rešavanju tog problema neće posezati za brzim rešenjima i "rešenjima koja će navodno dati rezultate u nekom kratkom roku, a u stvari samo stvoriti još veće probleme".

    Uz napomenu da ne zna kakvo će biti rešenje, ona je istakla da treba oprezno pristupiti tom poslu i da misli da rešenje nikako neće moći da bude jednostavno isknjižavanje problematičnih kredita, odnosno kako je to nazvala "brisanje gumicom", jer nikom ne trebaju banke koje će na silu prikazati manji profit ili gubitak.

    Prema njenim rečima, rešenje je realna ekonomija, rešenje je podizati životni standard u smislu da se zadužuju i kreditno budu sposobni građani, a da sa druge strane može da se zadužuje privreda koja ima plasman proizvoda.

    "Tu će banke morati da preuzmu onaj deo tradicionalnog rizika, koji će deliti sa svojim klijentom koji uzme kredit, a ne da se bave najsigurnijim i najunosnijim poslovima koji se zove plasman u hartije od vrednosti", rekla je Tabakovićeva.

    Kako je istakla, niko neće sprečavati da neko ko ima novca diverzifikuje svoj kreditini portfolio tako što će ulagati i u granu koju proceni da mu je pofitabilna, ali NBS "neće dozvoliti da se rizici, odnsno troškovi loših odluka, prevale na skupe kredite građanima, kako to obično i biva".

    "Nije pravedno da građani i zdravi deo privrede trpi lošu procenu rizika u banakama za kredite koji su se na kraju ispostavili problematičnim", istakla je Tabakovićeva.

    Rešavanje problema loših kredita, koji su u Rumuniji, Albaniji i Srbiji bukvalno blokirali kreditnu aktivnost, u samom sporazumu sa MMF postavljeno je kao jedan od stubova za stabilnost finansijskog sistema. "Upravo zbog toga postoji radna grupa na nivou NBS i Ministarstava finasija privrede, pravde i svih ostalih koji žele da nam pomognu da taj problem rešimo", rekla je Tabakovićeva. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE