Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineske plate u porastu, kao i jaz

    Prosečna godišnja primanja u kineskim gradskim područjima porasla su na 49.969 juana, odnosno oko 7.365 evra u 2014. godini, ali se povećao i jaz između primanja u različitim industrijama.

    Kineski Državni zavod za statistiku je objavio izveštaj koje pokazuje kako su prosečna primanja za gradske poslove u javnim institucijama u Kini porasla za 7,1 odsto u prošloj godini.

    Prosečna plata u privatnom sektoru u kineskim gradskim sredinama porasla je za 9 odsto u istom razdoblju, javlja China Radio International.

    Povećavaju se i razlike u platama unutar pojedinih sektora. Pekinški List mladih objavio je statistike zavoda rekavši kako je jaz u prihodima između onih najviših i najnižih u kineskom javnom sektoru u gradskim područjima porastao na 79.917 juana u 2014. u odnosu na 73.833 juana u 2013.

    U privatnom sektoru razlika u dohotku između onih koji zarađuju najviše i najmanje bila je 24.182 juana u 2014, oko 25 odsto više u poređenju sa 19.415 juana zabeleženih godinu pre.

    Poslovi s najvišim prosečnim primanjima u zemlji su u finansijskom i informacionom sektoru. U oba sektora zabeležena su godišnja primanja koja prelaze 100.000 juana u 2014, stoji u izveštaju zavoda.

    Najveći jaz između niskih i visokih primanja zabeležen je u trgovačko uslužnom sektoru, gde je najviša plata pet puta veća od najniže. Za njom slede kineski kulturni sektor te sport i zabava, gde su najviša primanja oko četiri puta viša od najnižih.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE