Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako piti vino kao pravi poznavalac

    Degustacija vina oduvek je bila odraz prefinjenosti kao i komentarisanje istog. Ispijanje vina po bontonu uvek je bilo u vezi sa srednjom klasom, predstavljalo je statusni simbol i skup hobi. Ukoliko vam se priča o vinima dopada evo nekoliko saveta kako da pijete vino na pravi način.

    Gledajte u vino, posebno oko ivica

    Naginjanjem čaše na stranu možete primetiti kako se boja pića menja od centra prema ivicama. Pokušajte da stavite čašu naspram bele pozadine kao što su salvete, stolnjak, zid ili papir jer ćete tako najbolje videti njegovu pravu boju. Obratite pažnju na nijansu i čistoću. Intenzivne, duboke i zasićene boje nisu uvek pokazatelj kvaliteta. Kako stare, bela vina postaju tamnija. Za razliku od crvenih vina, koja gube boju prelazeći u neke varijante braon i strvaraju tamni talog na dnu boce. U ovom trenutku ga možete pomirisati nakon mešanja u čaši kako biste osetili miris ili odredili da li je vino pokvareno.

    Zavrtite čašu sa vinom

    Poenta pravljenja malih vrtloga u čaši je ista kao i kod upotrebe dekantera, da veća površina vina bude u dodiru sa vazduhom. Na taj način će se mirisi i arome iz čašerastvoriti i stići direktno do vašeg nosa. Kada spuštate čašu obratite pažnju na to kojom brzinom vino klizi niz staklo. Vina sa većim procentom alkohola silaze i umiruju se brže.

    Pomirišite vino

    U početku bi trebalo da držite čašu nekoliko centimetara od nosa. Na kraju neka vaš nos bude u čaši. Prepustite se užitku mirisa.

    Uzmite gutljaj vina

    Za razliku od običnog pijenja vina, pri degustacijama se vino ispljune. Gutljaj zadržite i pustite da vam prođe kroz cela usta i dotakne sva nepca. Uživajte u ukusima koje osećate. Obratite pažnju na teksturu i druge taktilne senzacije kao što su privid težine i punoća. Pljucnite deo gutljaja ukoliko planirate da konzumirate mnogo vina te večeri. Ukoliko konzumirate alkohol ovo bi moglo da vam pomuti čulo ukusa. Planirate li da vozite i da se ne napijete definitivno treba da ispljunete vino.

    Udisanje u čaši

    Napućite usne kao da ćete da zviždite i ubacite ih u čašu. Zaim udišite vazduh kroz usta, a izdišite na nos. Ovo će osloboditi arome iz vina i dovesti ih do vašeg nosa gde će biti detektovane. Međutim enzimi i druga jedinjenja u ustima i pljuvački mogu izmeniti aromu nekih sastojaka vina. Zatim uzmite novi gutljaj ali sa njim unesite i malo vazduha. Takoreći posrčite vino, naravno nemojte praviti buku. Obratite pažnju na suptilne razlike u ukusu i teksturi.

    Nakon svakog gutljaja ostavite malo vremena da razmišljate o ukusu koji vam je ostao u ustima. Uživajte u aromi i probajte da osetite najsitnije nijanse.

    Zapišite svoje iskustvo

    Nije važno kojom ćete se terminologijom služiti. Bitan je vaš utisak o vinu i koliko vam se svidelo. Svesku i olovku često možete dobiti u vinarijama, kao da možete imati beleške svoje degustacije. Pisanjem ćete obratiti pažnju na sve detalje vina. Imaćete zapis o tome kakvo vam se vino dopalo tako da ćete dalje moći da ga kombinujete uz omiljen obrok i zavisno od raspoloženja.

    Vina imaju četiri osnovne komponente: ukus, takine, kiselost i alkohol. Neka vina imaju i slast ali ono je prisutno samo u desertnim vinima. Dobro vino će imati balans u sve četiri komponente. Vreme će omekšati tanine i smanjiti kiselost jer će proći kroz hemijske reakcije koje uključuju raspad kiselina. Dominantnost voća će splasnuti, a alkohol će ostati isti. Dobro je znati ove stvari pri degustaciji.

    Nekoliko osnovnih sastojaka najpoznatijih vrsta vina:

    Cabernet- crna ribizla, višnja, crno voće i zeleni začini

    Merlot- šljive, crveno i crno voće, zeleni začini, cveće

    Zinfandel- crni plodovi i začini,

    Syrah- crno voće i začini i crni i beli biber

    Pinot Noir- crvrni plodovi, cvetne arome i začinsko bilje

    Chardonnay- tropsko voće, citrusi i dinje. Fermentacijom se smanjuje ukus kisele jabuke i preuzima kremaste note kruške, breskve i kajsije.

    Sauvignon Blanc- Grejpfrut, vinsko voće, limeta i dinja.

    Pokusajte da uparite vino sa neobičnim sastojcimai obratite pažnju na to kako se povećava ili smanjuje ukus vina.

    Ne morate se samo voditi onim: crveno vino uz govedinu i belo uz ribu. Sa crvenim vinima probajte nekoliko vrsta sira, čokoladu ili bobice. Sa belim vinima kombinujte jabuke, kruške i argume. Dobro uparivanje vina i voća može biti veoma prijatno iskustvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE