Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EY: Srbija sa prvog pala na peto mesto po broju radnih mesta stvorenih iz direktnih investicija

    Srbija je na petom mestu liste 15 evropskih zemalja po broju radnih mesta stvorenih iz direktnih stranih investicija po glavi stanovnika u 2014. godini, a u 2013. je bila na prvom mestu, saopštila je danas revizorsko-konsultanska kuća EY (ranije Ernst & Young).

    Istraživanje EY o atraktivnosti evopskog tržišta je pokazalo da je u prošloj godini 305 milijardi dolara investirano u Evropi, što je godišnji rast od 36 odsto, a da je najviše investicija ostareno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj.

    Kako je navedeno, 43 evropske zemlje, uključujući Rusiju i Tursku, imale su 4.341 investicioni projekat, što je za 10 odsto više nego u 2013. godini, čime je obezbeđeno otvaranje 185.583 novih radnih mesta, 12 odsto više u poređenju sa prethodnom godinom.

    "Zapadna Evropa privukla je polovinu svih svetskih investicija u 2014. godine, što je rast od pet odsto u odnosu na 2013. godinu. Tim rezultatom Evropa je prestigla Kinu koja trpi pad investicionih projekata od šest odsto, i tako postala najatraktivnija destinacija za strane investicije", ističe se u saopštenju EY.

    Dodaje se da je rast investicija u Severnu Ameriku, sa 31 na 39 odsto, postavio taj region na drugo mesto po atraktivnosti na globalnom nivou, dok je Kina pala sa prvog na treće mesto.

    Istraživanje EY pokazalo je da 59 odsto investitora pozitivno gleda na perspektivu Evrope u naredne tri godine, ali samo 32 odsto rukovodilaca ima planove da otpočne ili proširi svoj posao u Evropi tokom naredne godine.

    Strani investitori vide birokratiju (20 odsto) i spor ekonomski rast (17 odsto) kao najveće nedostatke Evrope, dok su geopolitička nesigurnost evropskih granica (11 odsto) i velike deficiti (11 odsto) navedeni kao mnogo manji nedostaci.

    Ukazano je da evropske zemlje moraju dodatno poboljšati fleksibilnost tržišta rada, pojednostaviti regulativu i podsticati kooperativno poslovno okruženje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE