Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro reforma Poreske uprave Srbije

    Vršiteljka dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Dragana Marković kazala je da će uskoro početi reforma te službe radi bolje kadrovske osposobljenosti i modernizacije rada.

    Na Samitu ministara finansija i guvernera regiona, koji je u Bečićima organizovao beogradski nedeljnik NIN, Marković je rekla da je Vlada Srbije 8. juna usvojila program transformacije Poreske uprave što je uslov za bolju naplatu poreza i borbu protiv sive ekonomije.

    Dragana Marković je za Agenciju Beta objasnila da očekuje da u julu bude usvojen akcioni plan sprovođenja programa reforme Poreske uprave, u kojem će biti precizirani konkretni zadaci do kraja ove godine, kao i šta treba da se uradi 2016, a šta do 2020. godine.

    Marković, kojoj je konferencija u Bečićima prvi javni nastup od kada je imenovana na čelo Poreske upave, nije govorila o detaljima planirane reforme, ali je istakla da će toj službi koja već ima 6.500 zaposlenih, biti potrebni mladi, stručni ljudi.

    "U toku je obuka 350 inspektora poreske kontrole, ali će biti problem kako ih zadržati, kako ih obavezati da ostanu u službi. Imamo puno kadrovskih problema", istakla je ona.

    Siva ekonomija je, kako je rečeno da skupu, zajednički problem svih zemalja regiona, zbog čega su potrebni bolja saradnja i razmena podataka poreskih službi.

    Udeo sive ekonomije u svim zemljama regiona ; se procenjuje na 20 do 30 odsto bruto-domaćeg proizvoda, ukazali su čelnici poreskih uprava, navodeći da je u Srbiji taj udeo do 20 odsto, dok je na Kosovu veći od 30 odsto.

    Zamenik direktora Poreske uprave Kosova Nahit Šarku je predložio formiranje regionalne akademije na kojoj bi se obučavali poreski službenici za efikasniju borbu protiv sive ekonomije i ilegalnog poslovanja.

    Ukazano je i da efikasne poreske policije, kao deo poreske uprave, i prelazak na potpuno elektronsko plaćanje poreza, mogu da doprinesu da se značajno smanji siva ekonomija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE