Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o radu u inostranstvu po meri poslodavaca

    Nacrt zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti nije dobar, jer ide više na ruku poslodavcima, nego zaposlenima, smatra predsednik Samostalnog sindikata radnika građevinarstva Duško Vuković.

    On je Agenciji Beta kazao da je potrebno da se zakon promeni jer je iz 1998. godine, ali novi zakon ne sme da se donese tek tako, samo da bi se doneo.

    "Osim kaznenih odredbi koje su veće i obaveza da poslodavac imenuje kontakt-osobu za koordinaciju, ne vidim boljitak, pogotovo ako ostanu ovakva rešenja u zakonu. Samo možemo da kažemo da smo doneli zakon", kazao je Vuković.

    Prema njegovim rečima, država treba da žešće sankcioniše poslodavce ukoliko ne poštuju obaveze.

    "Nezadovoljni smo i delom rada na određeno vreme i mogućnošću koja je data da, ako neko radi u inostranstvu, to se ne računa u ukupno trajanje mogućnosti rada na određeno vreme", kazao je Vuković i naglasio i da je veoma šturo regulisano zdravlje na radu.

    Vuković je kazao da su građevinarstvo i trgovina delatnosti na kojima su najviše angažovani radnici na privremenom radu u inostranstvu.

    Sindikatima se radnici najviše se žale jer su upućeni na rad u inostranstvo mimo međudržavnih sporazuma, u neregularnim uslovima, te ne dobijaju radne dozvole, ima prevare oko plate, radnog vremena, zarade kasne ili im se uopšte i ne uplaćuju ili su umanjene, a žale se i na loš smeštaj.

    Javna rasprava o Nacrtu zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti počela je 11. juna i trajaće do kraja ovog meseca.

    Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić izjavio je u petak da očekuje da će do kraja godine Skupština usvojiti zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad inostranstvo i o njihovoj zaštiti, čime će se jasnije definisati i povećati prava, ali i obaveze i radnika i poslodavaca.

    "Cilj ovog zakona je da pospeši zapošljavanje u inostranstvu i da omogući poslodavcima da po olakšanoj proceduri zapošljavaju ljude u inostranstvu, ali i da ti zaposleni budu u potpunosti zaštićeni", kazao je Lazić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE