Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FOTO: Prvi Stadler ode za Novi Sad

    Prvi elektromotorni voz Stadler krenuo je da saobraća srpskim prugama, na relaciji od Beograda do Novog Sada i do Subotice.

    Prema rečima generalnog direktora srpske železnice Miroslava Stojčića, do sada je isporučeno 17 Stadlerovih vozova, od ukupno 21 naručene garniture, istučući da će ti moderni vozovi sukcesivno biti uključivani u redovan putnički železnički saobraćaj.

    Prestala četiri voza će biti isporučena do kraja avgusta, a plan Železnice je da sedmično u saobraćaj uvode po dve elektromotorne garniture Stadler. To će biti prvi novi elektromotorni vozovi srpskih železnica posle 30 godina.

    Stojčić je, na konferenciji za novinare, istakao da su vozovi napravljeni po najsavremenijoj tehnologiji i da je njihova maksimalna brzina 160 kilometara na sat, ali da će zbog stanja pruge saobraćati manjim brzinama, do 120 km na sat.

    Novi Stadlerov voz je uključen u redovan putnički saobraćaj kao ICS (Inter Siti Srbija), a, kako je najavljeno, na relaciji od Beograda do Subotice će saobraćati pet takvih modernih vozova.

    Karta od Beograda do Novog Sada u jednom pravcu za drugi razred košta 430, a prvi razred 560 dinara. Od Beograda do Subotice mesto u drugom razredu košta 720, a u prvom 940 dinara.

    Prema rečima predstavnika uprave Železnice Srbije predloženo je da cena karte u Stadlerovim i "ruskim vozovima", koji će biti uvedeni sledeće godine, bude malo skuplja nego u starim vozovima.

    Taj dodatak će, prema rečima direktora Sektora za prevoz putnika Dimitrija Milutinovića, biit simboličan i iznosiće 50 dinara. Na pitanje šta putnici dobijaju za višu cenu, on je reko da "dobijaju sigurno mesto", odnosno da će sada moći da rezervišu sedište.

    Stadlerov eletromotorno voz "flirt" je niskopodni voz sa 235 mesta za sedenje, od čega su 223 mesta drugog, a 12 prvog razreda. Opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečja kolica i bicikle.

    Ugovor Železnice sa švajcarskim Stadlerom, koji je potpisan u martu 2013. godine, vredan je 99 miliona evra i realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE