Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Branjem malina do džeparca

    Svake godine na području zlatiborskog i moravičkog okruga voćari angažuju nekoliko desetina hiljada berača malina, čija berba se polako zahuktava. Po sezoni može da se zaradi džeparac od oko 45.000 dinara.

    Berba malina tek se zahuktava, a sezonskih radnika sve je više. Berba je sezonski posao koji u kosjerićki kraj iz godine u godinu privlači sve više mladih.

    "Ovde sam već drugu godinu i prošle godine sam bio. Uspeo sam da zaradim za džeparac", priča Nikola Milivojević iz Valjeva. Nemanja Lazarević iz Knića kaže da se za jednu sezonu branja malina može dobiti između 40 i 50 hiljada dinara.

    Za berbu u malinjaku površine hektar i po Dragan Jovanović mora da angažuje petnaestak berača. Sezonskim radnicima uz dnevnicu, obezbeđeni su smeštaj i hrana.

    U malinjake na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga svake sezone dolazi oko pedeset hiljada berača iz Srbije, kaže predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović.

    "Na primer 4.500 nezaposlenih ima u Ivanjici. Sad da nekoga od te omladine pozovete da radi, neće niko da radi, ne zbog dnevnice, već zbog poniženja što se radi u svom mestu", ukazuje Radović.

    Zato sezonci iz drugih delova Srbije koriste šansu da dođu do novca, a među njima je veliki broj onih koji godišnji odmor iskoriste sunčanjem na vrelom suncu, kupajući se u znoju po tuđim malinjacima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE