Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Propast evra znači propast Evrope`

    U jeku grčke krize i mogućih posledica iste, možda i najupečatljivija izjava stigla je od prve žene najjače evropske ekonomije, koja je upozorila da će propast evra značiti i propast Evrope.

    Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će propast evra značiti i propast Evrope pozivajući na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

    "Ako propadne evro, propašće i Evropa", rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspelih pregovora između Grčke i kreditora.

    "Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Evropa je izgubljena", kazala je, Merkelova, dok je njen portparol Steffen Seibert kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom ukoliko on to bude želeo.

    Ovakve apokaliptične ocene mogu se povezati sa analizom britanskog Guardiana, koji je u dužem tekstu o grčkoj finansijskoj krizi, Tsiprasa uporedio sa Gavrilom Principom.

    Ishod referenduma u Grčkoj o uslovima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga mogao bi da ostavi velike posledice po evrozonu, baš kao što je sarajevski atentat pre više od jednog veka promenio Evropu, ocenjeno je u analizi Guardiana, koju su preneli domaći mediji.

    Šef druge evropske ekonomije, francuski predsednik Francois Hollande izjavio je da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu, ocenivši da je sporazum još uvek moguć uprkos prekidu pregovora. "Još uvek postoji mogućnost za sporazum, a sutra će zavisiti od odgovora Grka na referendumu", rekao je on.

    I Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU u kontekstu finansijske krize u Grčkoj. "Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posledica koju bi ta kriza mogla imati za celu Evropsku uniju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Reuters.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE