Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS modernizovao sistem, još da otpusti 550 direktora

    Elektroprivreda je završila prvu fazu reorganizacije i od sada je to moderan energetski sistem od koga se očekuje da godišnje štedi najmanje 36 miliona evra. Sledi gašenje preko 550 direktorskih funkcija.

    Od 1. jula u EPS su od 14 privrednih društava i zavisnih preduzeća formirane su tri celine. Javno preduzeće EPS objedinilo je proizvodnju struje i uglja, EPS Distribucija obuhatilo je svih pet elektrodistribucija, a EPS Snabdevanje radiće kao do sada.

    Distributivni Centar za upravljanje je premešten u Novi Sad. Od EPS se očekuje efikasniji rad i uštede.

    "MMF zahteva da poslovanje EPS bude održivo što znači da ne možemo da razmišljamo samo o pokrivanju tekućih poslova, već da EPS mora da ima budžete da podigne investicionu aktivnost", kaže generalni direktor EPS Aleksandar Obradović.

    >>>>Vlada pisala MMF-u: Poskupećemo struju i 2016. i 2017.

    >>>>Odobreno: Od avgusta struja skuplja 12 odsto

    Od 600 prekobrojnih direktora za sada su bez fotelje ostala 43 menadžera. "Nema dileme da EPS ima višak zaposlenih i da su se sada stvorili uslovi da se smanji broj zaposlenih, pre svega u rukovodećim i administrativnim strukturama."

    Ja mislim da nije odgovorno licitirati tim brojevima, to mora biti rezultat jedne ozbiljne analize za koju sada imamo sve preduslove, podvlači ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    Promene i u Srbijagasu

    Srbijagas reorganizaciju sprovodi u okviru holdinga razdvajanjem delatnosti trasporta i distribucije gasa u dva nezavisna preduzeća u donošenju odluka, Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija.

    "Time konačno završavamo onu obavezu koja nam se vuče od 2005. godine da realizujemo takvo restruktuiranje Srbijagasa koje će u organizacionom smislu ispuniti energetske direktive i funkcionisanje Srbijagasa konačno staviti u onaj okvir koji su zahtevali Drugi i Treći eneregtski paket", ističe Antić.

    Reorganizacija srpskih energetskih preduzeća otvara mogućnost poslovanja po tržišnim uslovima i mogućnost da stanu na zdrave noge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE