Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde poručila Grčkoj: Odrastite!

    Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde izjavila je prošle noći da je potrebno da sa Grčka u pregovorima o nastavku pomoći "ponaša malo odraslije".

    "S obzirom na neizvesnost, konfuziju i stalne preokrete, mislim da je neophodno malo odraslije ponašanje", rekla je ona za CNN.

    Sredinom juna, Lagarde je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritikovala delegaciju Grčke. Potom su pregovori Atine i njenih kreditora (EU, ECB, MMF) propali, a u nedelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s poveriocima.

    Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF-u, te je od srede automatski lišena njegove pomoći. "To svakako nije dobra vest za MMF, ali MMF je jak", odgovorila je direktorka, uveravajući da se "jako" nada rešavanju finansijskog spora sa Atinom.

    Po Christine Lagarde, grčko pitanje mora biti rešeno "pravedno" da ne bi nastao utisak da je Grčka dobila "poseban tretman" MMF-a. "Kada pogledate druge krajeve sveta (u krizi), zemlje moraju da preduzmu teške mere", rekla je ona i primetila da najbogatiji stanovnici Grčke treba da tome doprinesu plaćanjem poreza.

    Agencija Moody’s smanjila rejting Grčke zbog referenduma

    Agencija za kreditni rejting Moody’s snizila je rejting grčkog duga ukazujući na "dodatni rizik" zbog referenduma u nedelju čiji bi rezultati mogli da utiču na privatne kreditore Grčke, saopstila je kasno sinoć ta agencija."Najava referenduma stvara dodatni rizik i povećani pritisak za privatne kreditore", navela je agencija dodajući da je snizila rejting na "Caa 3", što je samo jedan stepen pred ocenom "neposrednog bankrota".

    Grci su pozvani u nedelju da glasaju za ili protiv predloga sporazuma s kreditorima, mada je tajk sporazum u međuvremenu prestao da važi. Vlada je pozvala građane da glasaju protiv predloga i ta opcija za sada preovlađuje po anketama.

    "Ukoliko Grci glasaju protiv ponude kreditora, to bi povećalo rizik od izlaska Grčke iz evrozone, čime bi privatni kreditori bili na gubitku", navela je agencija.

    Rejting agencija Fitch i Standard and Poors takođe su snizile rejting Grčke.

    Grčka ima oko 30 milijardi evra duga privatnim kreditorima od ukupnog duga od oko 280 milijardi evra.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE