Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH pred ekonomskom katastrofom

    Bosni i Hercegovini preti ekononomska katastrofa koja bi se mogla dogoditi već tokom jeseni ukoliko se hitno ne počnu sprovoditi reforme na kojima insistira Evropska unija, upozorio je austrijski ambasador u Sarajevu Martin Pammer.

    Pammer je, u intervjuu za Dnevni avaz, otvoreno rekao kako sadašnje ponašanje političara u BiH, koji nastavljaju stare igre i različitim blokadama zapravo vode zemlju u konačnu propast. "Ekonomske reforme su najhitnije jer je socijalni položaj vrlo loš i zemlja bez njih, kao i bez međunarodne pomoći, kredita, poklona i pomoći dijaspore, ne može preživeti", kazao je Pammer.

    Njegovo upozorenje usledilo je samo dan nakon što je istekao rok stand-by aranžmana između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda, pri čemu je MMF odlučio da ne isplati preostalih 160 miliona evra od ukupno 669 miliona kredita, jer nisu sprovedene očekivane reforme.

    Predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je najavio kako će njegova vlada sada izdati nove kratkoročne trezorske zapise i pokušati da ih proda, ali komercijalne banke koje otkupljuju te vrednosne papire pokazale su manje zanimanje za takve transakcije.

    Slično je stanje i u Republici Srpskoj čija se vlada, kako bi nadoknadila minus, pokušala "domoći" kredita Svetske banke vrednog 17,9 miliona evra, ali to su sprečile stranke-protivnici Milorada Dodika uz ocenu kako se time entitet sve više zadužuje da bi servisirao rasipničku vlast.

    Zbog činjenice da joj u državnom parlamentu nije data saglasnost za taj kredit vlada RS odlučila je da blokira usvajanje plana reformi na državnoj i entitetskim nivoima.

    Taj plan traži Brisel i od njegovog usvajanja zavisi svaka dalja finansijska podrška Evropske unije BiH, na što je ponovo upozorio i ambasador Pammer.

    Podsetio je kako EU u odnosu prema BiH ima sasvim jasno definisan pristup usvojen nakon socijalnih nemira koji su potresli BiH u februaru 2014. godine. "To je efekat za kontraefekat, što znači najpre reforme a onda novac."

    Stoga su ekonomske reforme neizbežne jer, ako se to ne desi i ako EU i finansijske institucije stanu na svom stajalištu, na jesen bi zemlja mogla skliznuti u katastrofalnu ekonomsku krizu. Prema tom scenariju, od jeseni BiH, odnosno njeni entiteti više neće imati novca za penzije i plate u državnim i javnim službama, zaključio je Pammer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE