Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Delo: Hrvati shvatili da Brisel nije novi `Beograd`

    Hrvatsku, kao najmlađu članicu Evropske unije čeka još mnogo posla da osigura očekivani bolji život građana koji sada vide da Brisel nije novi "Beograd", piše ljubljansko Delo.

    Najmlađu članicu EU čeka još mnogo posla da osigura bolji život koji očekuju građani koji sada vide da Brisel nije novi "Beograd", a EU integracija koje se treba bojati, kako su ih plašili pred ulazak, navodi "Delo" koje je posvetilo više priloga dvogodišnjici ulaska Hrvatske u EU, pa i svoj glavni dnevni komentar.

    "Hrvati nisu u EU ušli s prevelikim veseljem, pa još uvek postoje neki koji bi radije iz nje izašli, ali bi bez sredstava iz evropskih fondova Hrvatska na brojnim međunarodnim listama bila još niže nego što je", navodi vodeći slovenački list i upozorava na ekonomske i druge probleme koji zbog članstva nisu nestali preko noći, naročito na spor ekonomski oporavak, nezaposlenost i nisku konkurentnost.

    "U Briselu kažu da je Hrvatska dobra učenica, mada ponekad nedisciplinovana i tvrdoglava, te uverena da je najveća od najvećih. Ali tako je to u svakom partnerskom odnosu, gde partneri upoznaju dobre i loše osobine druge strane. Hrvatska ipak polako EU počinje videti kao mogućnosti i priliku, a tako Hrvatsku vidi i EU", navodi slovenački list.

    Podaci Evropske komisije pokazuju da će Hrvatska ove i sledeće godine imati skromni rast BDP koji dolazi nakon dugog razdoblja pada. Uz to, Hrvatska se susreće s rastom deficita, visokom nezaposlenošću i odlaskom mladih, a uz to je duboko ideološki podeljena, navodi dopisnik lista iz Zagreba Dejan Vodovnik.

    Centralni prioritet Hrvatske u sadašnjem trenutku je ulazak u Šengenski prostor, ali će za to trebati nešto više vremena, između ostalog i zbog nerešenih graničnih pitanja sa susednim državama, navodi Delo.

    Hrvatske granice "sa većinom susednih država privremeno su definisane", ali ne postoje konačni međudržavni spoprazumi, navodi Delo.

    "Postaje sve jasnije da će se i određivanje granica Hrvatske sa Srbijom, BiH, te Crnom Gorom po svoj prilici naći u rukama arbitraža ili sudova", procenjuje slovenački list i dodaje da odluku arbitražnih sudija o svom graničnom sporu uskoro očekuju Slovenija i Hrvatska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE