Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet stvari o lubenici koje niste znali

    Počeo je jul, nacionalni mesec lubenice, simbola leta. Osvežavajuća slast mnogo je više od medene užine. Ovih pet činjenica o kraljici slasti sigurno niste znali.

    Okrepićete svoje telo tokom vrućih dana, a unećete samo 46 kalorija po porciji ali ćete zadovoljiti čak 20 posto dnevne potrebe za vitaminom C i 17 posto vitamina A. Takođe, ona sadrži dijetetska vlakna, koja pomažu pri zdravom varenju, i kalijum koji reguliše krvni pritisak. Ali to je samo početak nabrajanja njenih pozitivnih strana.

    1. Sadrži više likopena od svežeg paradajza

    Čak 1,5 puta više. To je važno jer se likopen je snažan antioksidans, sprečava slobodne radikale da oštećuju vaše ćelije i ugožavaju vaš imuni sistem. Mnoga istraživanja su pokazala da ovaj crveni pigment koji se nalazi u mnogom voću i povrću pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka. Savetuje se da se lubenica neko vreme drži na sobnoj temperaturi pre rezanja, kako biste dobili maksimum zdravlja iz nje.

    2. Njen sok može smanjiti bol u mišićima

    Studija Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da sok od lubenice može delovati veoma umirujuće posle napornog vežbanja. Sportisti koji su konzumirali oko pola litre sat vremena pre treninga imali su manje bola u mišićima tokom vežbanja i niži srčani pritisak u toku dana. Lubenica tako utiče zahvaljujući citrulinu, supstanci koja poboljšava funkcije arterija i reguliše pritisak. Sve u svemu ona umiruje krvne sudove.

    3. Postoji žuta varijanta

    Teško je poverovati da postoji lubenica koja iznutra nije crvena ali postoji još jedna sorta ovog povrća koje se zove  Yellow Crimson, a čija je unutrašnjost žuta i ima ukus nalik medu. Zanimljivo je što su one, i crvena i žuta, spolja identične. Ukoliko ste u inostranstvu i želite crvenu, tražite isključivo Crimson Sweet. Imajte na umu da, ukoliko ih ima, niko ne zna hranljive sastojke žute lubenice. Itraživanja se mahom čine na crvenoj.

    4. Lubenica je i voće i povrće

    Jeste da na pakovanjima njenog semena napočito naglašavaju ’sladak ukus’ ali lubenica zvanično spada u povrće. Ukoliko pratimo njene korene stižemo do tikve, bundeve i rastavca, a oni pripadaju porodici biljaka sa nazivom tikvovke. Kora lubenice je takođe jestiva i ona najviše spada ovom rodu, dok slatka srž ide ka voću. Nemojte propustiti ni jedan deo njene dvostruke prirode.

    5. Voda

    Ova biljka ima ozbiljnu moć hidratacije. Prema istraživanjima lubenica sadrži 91,5 posto vode što je odlično s obzirom da je poznato koliko je dehidratacija loša po zdravlje. Dokazano je da ona, naročito kod žena, uzrokuje glavobolju, slabu koncentraciju, umor i loše raspoloženje. Da biste ovo izbegli savetujemo neki od recepata o koma smo već pisali.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE