Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blokiran `dil` Electroluxa i General Electrica

    Američki regulatori blokirali su prodaju poslovanja General Electrica sa kućnim aparatima švedskom Electroluxu, ocenivši da bi 3,3 milijarde dolara vredna transakcija oštetila potrošače.

    Prodaja bi ograničila konkurentnost i rezultirala višim cenama uređaja za kuvanje za američke potrošače, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa, koje je stoga pred sudom u Vašingtonu pokrenulo parnicu zbog narušavanja tržišne utakmice.

    U slučaju realizacije te transakcije milioni Amerikanaca bili bi izloženi mogućem povećanju cena šporeta, rerni i ploča za kuvanje, proizvoda koji igraju važnu ulogu u životu porodica i predstavljaju veliku stavku za mnoga domaćinstva, upozorila je zamenica državnog tužitelja Leslie Overton.

    "Parnicom bi takođe trebalo da se spreči duopol u prodaji tih važnih aparata za kuvanje građevincima i drugim komercijalnim kupcima koji često prebacuju povećanje cena na kupce nekretnina odnosno iznajmljivače", dodala je Overton.

    Iz ministarstva napominju da Whirlpool, GE i Electrolux drže 90 odsto američkog tržišta rerni i šporeta.

    Iz GE su saopštili da će "žestoko" braniti dogovor sa švedskom kompanijom, koji planiraju da zaključe do kraja ove godine. Iz Electroluxa su odlučno negirali poziciju Ministarstva pravosuđa i najavili pravnu bitku pred sudom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE