Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Nema opasnosti od bankrota Srbije

    Deficit budžeta Srbije u prvoj polovini godine bio je 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi dinara manje od onoga što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

    Premijer je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, rekao da će upravo za toliko imati manje zaduženje ove godine i da ima širok prostor da se mnogo više uradi po pitanju povećanja plata i penzija.

    Vučić je rekao i da nema opasnosti od bankrota Srbije i da je zaustavljen rast javnog duga geometrijskog progresijom, a da će već u prvoj polovini ; 2017. godine preokrenuti trend i početi da pada, možda i pre nego što dostigne 80 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da objasni zašto je javni dug za vreme njegovog mandata porastao umesto da se smanji, kako je obećao, premijer je rekao i da javni dug Srbije trenutno iznosi 23,73 milijarde evra.

    "U evrima je formalno došlo do porasta duga, ali upravo zbog razlike u kursu dolara i evra. Mi dalje imamo oko 681 milion dolara i tim vraćamo dolarski deo duga. To nas kao državu ne košta ništa (u kursnim razlikama)", rekao je Vučić.

    Živković je podsetio premijera na obećanje da struja u Srbiji neće poskupeti dok se ne otkrije ko je krao 18 odsto struje, a Vučić je rekao da je poskupljenje struje manje od onoga koje je bilo dogovoreno sa MMF.

    "U Srbiji sada 16 odsto građana ne plaća električnu energiju a da ne govorim i tome koliko ih na Kosovu i Metohiji ne plaća", rekao je Vučić. 

    Premijer je izneo podatke o niskoj inflaciji i cenama u Srbiji, na šta mu je Živković odgovorio da "njegova statistika nema veze za životom".

    Na pitanje o toma kada će biti zaustavljeno partijsko zapošljavanje u Srbiji Vučić je izbegao direktan odogovor i rekao da kada se razgovara o tome da ministri i državne ustanove prijave koliko ljudi mogu da otpuste, nema odgovora.

    "Niko neće da kaže jer će biti na udaru komšija i medija", rekao je Vučić.

    Premijer je rekao i da će proizvođač autobusa Ikarbus uz pomoć Vlade početi da proizvodi Mercedesove autobuse.

    "Pre kraja godine videćete prve takve autobuse na ulicama", rekao je on.

    Premijer je rekao i da će izgradnja sambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi početi na vreme (ovog leta), pošto je ostalo da se završi dogovor sa još jednom od 18 porodica čije pitanje preseljenja treba da bude rešeno za početak radova na prvoj fazi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE