Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zelenaši u Srbiji: Uzmeš 300, vratiš 360 evra

    "Ako vam treba pozajmica novca a ne možete ili ne želite je dobiti u banci, tu smo za vas". "Nudimo vam novčane pozajmice, uz fiksnu i minimalnu kamatu, sa ili bez zaloga. Brza realizacija i potpuna diskrecija". Zvuči dobro, ali iza ovakvih oglasa, bez izuzetka, kriju se zelenaši, piše Danas.

    Iako je zelenašenje zabranjeno zakonom, uz pretnju višegodišnjim zatvorom, u Srbiji se na propise malo ko obazire. Samo na veb-strani goglasi.com u ovom trenutku postoji 288 oglasa označenih sa "pozajmice" i 725 oglasa označenih sa "krediti". Očigledno da se niko od oglašivača ne plaši da će njegov broj okrenuti policija.

    A kada se jedan od tih brojeva pozove, u ovom slučaju dobijen preko letka ubačenog u poštansko sanduče, dobiju se sledeće informacije. Kamata je 20 odsto – mesečno.

    To nije sve. Kao prava kreditna institucija, zelenaši ne daju novac "na lepe oči", već traže zalogu, navodi list. Za sve zajmove veće od 200 evra potrebno je dati robu duplo veće vrednosti! Šta je prihvatljiva zaloga i da li ćete dobiti zajam, zavisi od toga šta "saradnik" ljubazne gospođice koja se javlja na telefon odluči. "Saradnik" nije tu, već u kancelariju "dolazi po potrebi".

    "Firma" stvarno ima kancelariju, i to u jednom od beogradskih tržnih centara, a iako se u letku navodi i ime i radno vreme – nije registrovana. Dakle, "firma" nije stvarna, ali "saradnik" sigurno jeste.

    Zelenaški biznis je toliko razgranat i dobro organizovan da iste "firme" nude zajmove po čitavom regionu – u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori. Samo Slovenija fali pa da SFRJ bude kompletna. I niko ih ne zaustavlja uprkos tome što se čak ni ne kriju i uprkos tome što su propisi sasvim jasni, piše Danas.

    Kako to funkcioniše u praksi

    Zajam od 300 evra mora da se vrati za mesec dana u iznosu od 360 evra. Ako klijent ne može da vrati 360 evra, mora da plati kamatu od 60 evra. Onda sledeći mesec ponovo duguje 360. I tako iz meseca u mesec, 60 po 60, za godinu dana nesrećnik će dati 720 evra. I opet će dugovati onih istih – 360.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE