Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više slovenačkih preduzetnika seli fabrike van zemlje

    Sve više slovenačkih preduzetnika odlučuje se na seobu svojih proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a najnoviji je slučaj jednog od najbogatijih Slovenaca Igora Laha koji želi pokrenuti proizvodnju stakla u Indiji.

    Tamo su troškovi rada sedam puta manji nego u Sloveniji, piše ljubljanski "Dnevnik".

     "Indija je veliko tržište sa zakonima koji su vrlo naklonjeni stranim investitorima, dok je Slovenija za masovnu proizvodnju preskupa", kazao je za list direktor Staklarne Hrastnik Andrej Božič koji je zajedno s vlasnikom te fabrike Igorom Lahom nedavno boravio u Indiji.

    Takozvani industrijski outsourcing, odnosno preseljenje proizvodnje na destinacije gde je radna snaga jeftinija trend je u celom svetu, a od njega ima koristi i Slovenija u kojoj se rade Renaultova vozila jer je slovenački radnik zadovoljniji s nižom platom od one kojom bi se zadovoljio francuski, podseća list.

    Slovenački preduzetnici, ali i kompanije sa značajnim državnim udelima poput Gorenja, do sada su se uglavnom odlučivali za outsourcing u bliže zemlje, posebno na području bivše Jugoslavije, ali se sada događa da biraju i daleke destinacije, gde je razlika u troškovima rada još veća, što povećava i dobit.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE