Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad je slaba uteha da smo bolji i od Švajcaraca

    Srbija će se na kraju 2015. naći među 10 najslabijih privreda sveta, ali će po rastu bruto društvenog proizvoda biti ispred zemalja kao što su Švajcarska, Rusija, Hrvatska, pokazalo je istraživanje agencije Blооmberg.

    Najveći gubitnik među državama na polju globalnog privrednog rasta biće Ukrajina, čiji BDP će u četvrtom kvartalu ove godine po svoj prilici potonuti četiri odsto na godišnjem nivou.

    Sledeća zemlja sa najslabijim privrednim rezultatom biće Rusija, čiji će BDP pasti 3,5 odsto u svetlu sankcija Zapada i pada prihoda od nafte, navode ekonomisti koje je anketirao Blооmberg.

    Treće i četvrto mesto na ovoj nezavidnoj listi zauzimaju Brazil i Argentina. Obe zemlje patiće od visoke inflacije i nezaposlenosti, uz privredni pad od 1,6 odnosno 1,5 odsto, respektivno.

    Na opšte iznenađenje, na petoj poziciji je Švajcarska, čija će privreda biti u pozitivnoj zoni, ali uz rast od svega 0,1 odsto, budući da se još oporavlja od januarske odluke centralne banke o prestanku ograničavanja rasta franka u odnosu na evro.

    Šesto mesto zauzima Hrvatska sa prognoziranim rastom BDP od 0,2 posto, a sedmo Srbija, čija će privreda napredovati 0,5 odsto.

    Osma na listi je prezadužena Grčka, u kojoj se očekuje privredni rast od 0,9 odsto, deveta je Italija, sa procenjenim rastom od 1,1 odsto, a deseti Kazahstan, veliki trgovinski partner Rusije, sa rastom od 1,2 procenta.

    S druge strane, najbrži privredni rast će u četvrtom kvartalu imati Indija (7,5 odsto), zatim Kina (6,9), Vijetnam (6,1), Filipini (5,7) i Indonezija (5,4 odsto).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE