Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    General Electric `odabrao` 30 srpskih firmi

    Od 70 srpskih preduzeća, u drugi krug za potencijalnog partnera General Electrica prošlo je 30 firmi, a konačnu listu preduzeća iz Srbije koja će raditi za njih, američki gigant će objaviti za nekoliko meseci.

    Preduzeća koja proizvode elektrodelove, električna postrojenja, preciznu mehaniku, bave se inženjerstvom i softverima, i firme medicinske opreme i komponenti za avio-industriju, našle su se na listi potencijalnih dobavljača iz Srbije.

    U predstavništvu General Electrica za jugoistočnu Evropu u Beogradu uveliko prave poslovni profil odabranih preduzeća.

    "Firme će se tehnički i tehnološki prilagođavati standardima proizvoda GE. Rukovodićemo se finansijskim kapacitetima preduzeća, vodićemo računa da te kompanije mogu tačno na vreme da isporuče proizvod u rangu naše kompanije", objašnjava izvršni direktor General Electrica za jugoistočnu Evropu Gaetano Masara.

    Investitor očekuje da država otkloni eventualne papirološke barijere koje izvoznicima otežavaju poslovanje.

    "GE je povezan sa svetskim snabdevačima i sve te projekte bi trebalo i zakonski regulisati. Pruža se mnoštvo mogućnosti za investiranje u Srbiji. Za naše projekte i poslovanje u Srbiji trebalo bi obezbediti jasne standarde zaštite privrednog okruženja", rekao je Masara.

    Privredna komora Srbije i NALED su direktna spona domaćih preduzeća sa američkom kompanijom. Srpska privreda, kažu, ima potencijal, pa očekuju da lista potencijalnih dobavljača bude proširena i na druge delatnosti.

    "Važna informacija je sada da smo proširili potragu i za kompanijama koje se bave plastikom, tako da se nadam da će biti više od 30 preduzeća koja su inicijalno izabrana", rekla je Ana Brnabić iz NALED.

    "Ako ta preduzeća stvarno postanu dobavljači General Electrica, ona će povećati obim proizvodnje, uposliće nove ljude i povećaće izvoz iz Srbije. Pored toga, to je signal za druge multinacionalne kompanije, pa možda dođu novi investitori", rekla je Brnabić.

    Vlada je najavila da će pomoći budućim dobavljačima američkog giganta. General Electric je jedna od najuspešnijih svetskih kompanija, ima više od 300.000 zaposlenih i posluje u više od 170 zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE