Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BH Airlines pred stečajem, možda i gašenjem

    Bosanskohercegovačka aviokompanija zbog nagomilanih dugova bi mogla da završi u stečaju, a jedna opcija je i gašenje BH Airlinesa i osnivanje nove kompanije.

    Predstavnici Sindikata BH Airlinesa su se ponovo sastali s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem. Ali, ni nakon ovog sastanka nije pronađeno rješenje nagomilanih problema u ovoj kompaniji.

    Premijer Novalić ponovo je predstavnicima Sindikata BH Airlinesa rekao da ostaje pri svojoj ponude da HETA isplati 5,3 miliona KM. Iz HETA, navodno, još uvek vagaju ovu ponudu, iako su je prvobitno odbili.

    Sindikat BH Airlinesa u sredu je održao sastanak s predstavnicima HETA na kojem je potvrđeno da je HETA spremna za vansudsku nagodbu, ali nisu spominjali iznos novca koji će tražiti.

    Ukupan dug prema HETA trenutno s kamatama iznosi 23 miliona KM. Alija Jazvin, zamenik predsednika Sindikata BH Airlinesa za Klix.ba kaže kako oni podržavaju odluku premijera Novalića da HETA bude isplaćeno maksimalno 5,3 miliona KM.

    Naime, prema nezvaničnim informacijama sindikata, HETA je do sada isplaćeno blizu 17 miliona KM, odnosno glavnica duga. Ako HETA ne prihvati ovu ponudu najverovatnije će biti pokrenut stečaj. Premijer je, prema rečima Alije Jazvina, rekao kako bi trebalo razmišljati i o gašenju BH Airlinesa i osnivanju nove kompanije.

    Nova kompanija bi u startu imala na raspolaganju 5,3 miliona KM koje premijer sada nudi HETA. Problem nabavke aviona rešio bi se iznajmljivanjem jednog ili više aviona, a išlo bi se i na racionalizaciju broja zaposlenih. Podsećanja radi, BH Airlines je i osnovan nakon propasti i gašenja Air Bosne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE