Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Chomsky o grčkoj krizi: Apsurdni uslovi sramotne `trojke`

    Politika stezanja kaiša nametnuta Grčkoj je, sa ekonomske tačke gledišta, apsurdna i grčki dug bi trebalo da bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut, smatra poznati američki intelektualac Noam Chomsky.

    Bilo da Grčka napusti evrozonu ili da prihvati da i dalje sledi diktate "trojke", posledice po grčki narod biće gorke, kaže za Politiku Noam Chomsky, najčuveniji intelektualac sveta, lingvista, filozof i politički aktivista.

    Na pitanje šta će se desiti sa Grčkom i šta misli o zahtevima kreditora, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske centralne banke, Chomsky kaže da je politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj, sa ekonomske tačke gledišta, apsurdna i prava je katastrofa za Grčku.

    Ponašanje "trojke" je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor severnim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene.

    Sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i nemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda, ističe Chomsky.

    Upitan šta je trebalo uraditi pre nego što je raspisan referendum o nametnutim merama štednje, kaže da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

    Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi "bedan izbor između dve bolne alternative. Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasiti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari."

    Propast  Grčke uz pomoć EU 

    Prema oceni dekana Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, svakako da najveći deo krivice za ponor Grčke snose oni sami, ali sve je više onih koji veruju da je Evropska unija umonogome doprinela sporom, ali bolnom propadanju.

    "Grčkoj je 1981, i pored toga što nije ispunjavala većinu uslova, dozvoljeno da se priključi EU. Ulazak na mala vrata u EU omogućili su Nemci, kojima tada nije smetalo što pod okrilje primaju ekonomski slabo razvijenu zemlju koja se tek oslobodila vojne diktature."

    Iako je novac vrtoglavo počeo da se sliva u grčke fondove i banke, EU je propustila da reaguje kada su stvari oko zaduživanja počele da se otimaju kontroli.

    Od samog početka realno je bilo očekivati da će Grčka ispoljiti slabosti. Preterana sklonost ka zaduživanju još jedan je od indikatora na koji je Evropa morala da reaguje, kaže Hanić za Blic.

    Foto: FB

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE