Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savić: Stečaj za IMT, IMR i BIP, uzimajte otpremnine

    Veliki broj preduzeća u privatizaciji otići će u stečaj, uključujući Industriju motora i traktora (IMT), Industriju motora Rakovica (IMR) i Beogradsku industriju piva (BIP), izjavila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

    Savić je agenciji Beta rekla da je te informacije dobila u razgovoru s ministrom privrede Željkom Sertićem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

    "Jedan broj firmi pokušava da se izvuče kroz unapred pripremljene planove reorganizacije, ali su dosadašnja iskustva pokazala da su male šanse da to uspe, zato ću preporučiti radnicima u preduzećima u privatizaciji da uzmu otpremnine", rekla je ona.

    Ranka Savić je rekla da će svim zaposlenima u preduzećima u privatizaciji koja odu u stečaj biti povezan staž, kao i onima koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju.

    Predsednica ASNS je rekla da još nije postignut dogovor da se poveže staž i svim ostalim zaposlenima u preduzećima u privatizaciji, ali da očekuje da naknadno i to bude dogovoreno.

    "Sastanak je bio veoma pozitivan i ministar nas je uverio da će deo firmi biti uspešno privatizovan kroz stečaj, a radnici koji odu uz otpremnine ponovo će u njima naći posao", rekla je Savić.

    Na sastanku je rečeno i da će država nastaviti da subvencioniše preduzeća vojne industrije, dodala je ona.
    Ranka Savić je rekla i da je rečeno da će naredne sedmice biti nastavljeni pregovori sa kineskom kompanijom koja bi da kupi Železaru Smederevo, ali da su za partnerstvo zainteresovani i u firmi koja trenutno upravlja Železarom.

    Ministarstvo privrede saopšilo je da je Sertić razgovarao sa čelnicima ASNS o aktuelnoj situaciji u privredi, privatizaciji i stečaju, kao i problemima radnika preduzeća koja su u tim procesima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE