Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Večeras stiže Angela

    Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće večeras u kratku posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i predstavnicima civilnog društva.Glavne teme razgovora, prema najavama iz Berlina, biće bilateralni odnosi, ekonomska i energetska pitanja, kao i predstojeća konferencija o Zapadnom Balkanu koja će se održati u Beču.

    Merkel u Beograd stiže iz Tirane. Premijer Srbije prirediće joj svečani doček ispred Palate Srbija a potom će se zajedno obratiti novinarima. Razgovori sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predstavnicima nevladinih organizacija planirani su za četvrtak pre podne posle čega će nemačka kancelarka otuputovati za Sarajevo.Posetu nemačke kancelarke posle četiri godine srpski zvaničnici tumače kao znak podrške evropskom putu i reformama koje sprovodi srpska vlada.

    Za Berlin je ključni uslov za napredak Srbije na putu ka EU normalizacija odnosa sa Kosovom. Nemačka odaje priznanje Srbiji zbog potpisivanja Briselskog sporazuma, ali ponavlja da će prva poglavlja pristupnih pregovora biti otvorena tek kada Beograd i Priština postignu "vidan napredak". 

    Prema pisanju BIRN-a, Vučić ne mora da se plaši neugodnih iznenađenja ali teško da može da očekuje politički poklon u vidu datuma za početak pristupnih pregfovora sa EU. Angela Merkel u Beogradu bi Vučića mogla pre svega da ohrabri da nastavi da ide započetim putem, da ga pohvali za postignuto ali i da ukaže da do sada uloženi trud nije dovoljan da bi se postigao cilj – kako onaj kojem teži Srbija, tako ni cilj Nemačke i EU, ocenjuje BIRN.

    Popodne se očekuju promene u saobraćaju u Beogradu,  a koje ulice će biti zatvorene i kada, nije saopšteno pa će promene u saobraćaju biti iznenadne, u zavisnosti od kretanja Merkelove.

    Iz MUP-a apeluju da građani imaju razumevanja za iznenadne promene u saobraćaju, jer će mere obezbeđenja biti preduzimane po prvom odnosno najvišem stepenu, pa će na pojedinim lokacijama biti obustavljen saobraćaj. Nije saopšteno da li će biti izmeštene i cisterne sa vodom predviđene za osveženje građana zbog visokih temperatura.

    Kako je najavljeno Angela Merkel u Beograd stiže u kasnim popodnevnim satima, a napušta ga u četvrtak u prepodnevnim satima.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE