Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Džaba referendum: Grčka sprema reformski paket od 12 milijardi

    Grčka priprema reformski paket težak 12 milijardi evra tokom sledeće dve godine, što je više nego što je ranije planirano kako bi sprečila povratak zemlje u recesiju nakon meseci teških pregovora s poveriocima, piše u četvrtak grčki dnevni list Katimerini.

    Portparol grčke vlade Gabriel Sakelaridis kazao je u četvrtak da je Grčka uverena da može postići dogovor s međunarodnim poveriocima, a koji može dobiti zeleno svetlo i u grčkom parlamentu.

    "Uveren sam da će sporazum dobiti podršku parlamentarne grupe Sirize i vladajuće koalicije", kazao je za grčku televiziju Antenu.

    "Vlada čini sve što može kako bi odmah postigla sporazum i okončala ovo razdoblje neizvesnosti", kazao je Sakelaridis.

    Prema pisanju Katimerinija umesto očekivanog rasta od 0,5 odsto za ovu godinu, meseci neizvesnosti i dve nedelje ograničenja prometa kapitala znače da će recesija biti oko tri odsto.

    "Procenjuje se da će se iznos za mere vredne 8 milijardi evra koje je Grčka predložila za 2015. i 2016. morati povećati za 2 milijarde godišnje što čini ukupno 12 milijardi za dve godine", navodi list.

    Grčka je prošle godine iskoračila iz duboke recesije koja je smanjila njen BDP za četvrtinu tokom šest godina.

    Leva vlada premijera Alexisa Tsiprasa suočena je s rokom do petka da podnese predlog reformi u zamenu za finansijsku pomoć. Ukoliko evropski partneri budu zadovoljuni predlogom podržaće ga na samitu u nedelju, a ukoliko ne, Grčka je suočena s mogućnošću izlaska iz evrozone.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE