Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    D&B: Balkan pod potresima, spoljnim i unutrašnjim

    Zapadni Balkan trenutno je u najnestabilnijem periodu u 21. veku, ocenila je bonitetska kuća Dun and Bradstreet i zadržala Srbiju na rejtingu DB5, kojim se označavaju zemlje s visokim rizikom poslovanja.

    Kako je saopštila bonitetska kuća Rating, koja zastupa D&B u Srbji i Crnoj Gori, stabilnost u regionu opada, a Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su u stanju ozbiljne političke krize.

    U julskom izveštaju D&B koji obuhvata rizike poslovanja u 132 zemlje sveta, Srbiji u grupi zemalja s visokim rizikom, a od evropskih društvo joj prave Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija.

    Rejting koji D&B dodeljuje nekoj zemlji, ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

    Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska, zatim slede Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska i Makedonija kojoj je u julu snižen rejting usled političke neizvesnosti. Niži rejting od Srbije ima BiH.

    Analitičari D&B su u izveštaju naveli da Makedonija doživljava masovne demonstracije, BiH pati od niza međusobno povezanih kriza vlasti i pretnji za otcepljenjem dok je Kosovo u stanju političkog raspada i masovnog egzodusa stanovništva.

    Navodi se da je spoljni rizik na Zapadnom Balkanu dodatno uvećan delovanjem EU i Rusije i dodaje da, usled svojih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema, EU nije više u stanju da se nametne u regionu dok, sa druge strane, Rusija postiže važnu stratešku prednost.

    "Iako ne postoji neposredna opasnost od povratka nemira 90-tih, kriza u regionu mogla bi da se produbi, posebno ukoliko se poljulja stabilnost u Grčkoj. To može imati ozbiljnih posledica po Srbiju. U BiH i na Kosovu su srpske zajednice mnogoljudne dok događaji u Makedoniji mogu dovesti do prelivanja velike zajednice albanske manjine na Kosovo", navode analitičari.

    Ističe se da će se srpska vlada truditi da Srbija bude izvan tih susedskih nestabilnosti, ali neće ostati ravnodušna ukoliko etnički Srbi budu u opasnosti. D&B ocenjuje i da spoljnopolitička dešavanja mogu imati uticaj na srpsku ekonomiju ukoliko Grčka napusti evrozonu.

    "Grčka i Srbija su važni trgovinski partneri, više od 250 grčkih firmi posluje u Srbiji i grčke banke imaju veliki udeo u srpskom bankarskom sektoru. Pored toga, Srbija je izložena indirektnim efektima eventualnog grčkog izlaska preko ostalih članica evrozone, sa kojima je Srbija čvrsto integrisana.

    Kao unutrašnji faktor koji značajno utiče na poslovno okruženje u Srbiji, D&B navodi da je jedan od najvećih problema u poslovanju neformalni sektor koji, prema nedavnoj analizi Fiskalnog saveta Srbije, predstavlja oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE