Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klijenti grčkih banaka u Srbiji ne moraju da brinu

    Eventualni stečaj ili likvidacija neke grčke banke u toj zemlji, ne može za sobom da povuče u ambis i kćerku-banku u Srbiji.

    Prema navodima Agencije za osiguranje depozita, koja u Srbiji rukovodi stečajevima banaka, nema opasnosti, niti zakonske mogućnosti da neka domaća banka u stranom vlasništvu završi u stečajnoj masi, u slučaju propasti majke-banke.

    S obzirom na to da su sve banke u Srbiji registrovane kao samostalni pravni subjekti i da se ne mogu registrovati kao filijale matičnih banaka sa sedištem u inostranstvu, stečaj matične banke ne podrazumeva i stečaj banke u Srbiji, niti bi domaća banka u tom slučaju činila deo stečajne mase inostrane banke, rečeno je Novostima u Agenciji za osiguranje depozita.

    Ovo pravilo, naime, važi za sve ovdašnje banke osnovane sa stranim kapitalom. Sve banke koje posluju u Srbiji, bez obzira na to ko im je vlasnik, vode se kao "domaće".

    Na sve domaće banke primenjuju se zakonski propisi Republike Srbije, pojašnjavaju u Agenciji. Stečaj, odnosno likvidacija domaćih banaka sprovodi se u skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje.

    Prilikom deobe stečajne ili likvidacione mase, akcionarima banke se isplaćuje eventualni višak tek po punom namirenju svih poverilaca banke.

    Čak i u situaciji da do navedenog postupka dođe, uvek treba imati u vidu da grčke banke prisutne na tržištu Srbije nisu filijale grčkih banaka, već zasebna pravna lica sa uplaćenim akcionarskim kapitalom u Srbiji, te da se promena statusa matične banke, odnosno banaka, ne primenjuje po automatizmu na njih, ističu u NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE