Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija bolja od 95 odsto zemalja u Evropi?

    Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je u julu zabeležen minimalni suficit u budžetu od oko milijardu dinara.

    On je, govoreći u Skupštini Srbije, podvukao i da se deficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom kreće između 25 i 30 milijardi dinara.

    „To je četvorostruko ili petostruko manje od ciljane vrednosti koju je podržao Međunarodni monetarni fond, i trostruko manje od nivoa kriterijuma iz Mastrihta.

    "Prema tome, to je bolji rezultat nego što ima 95 odsto zemalja u Evropi"”, rekao je Vujović i dodao da se stvari kreću na bolje, iako će trebati još truda.

    On je naveo da su rezultati u prerađivačkoj industriji pozitivni, u Železari Smederevo su dobri, kao i u hemijskom kompleksu.

    Zato su, rekao je on, projekcije privrednog rasta bile prvo minus 0,5 odsto, pa su korigovane na nulu, a verovatno će, kaže on biti korigovane na plus 0,5 odsto za 2015. godinu.

    Vujović je naglasio da je suština fiskalne konsolidacije da se otklone strukturni disbalansi i da se izađe sa održivim nivoom troškova.

    „MMF je tu samo svedok tog procesa i neko ko potvrđuje validnost, a mi sami pravimo program, sami smo sve skockali i dogovorili prošle jeseni“, rekao je on.

    Kako je naveo, vlada već od novembra ostvaruje dva, tri puta bolje rezultate nego što se obavezala. „Sad, da li se to nekome sviđa ili ne sviđa to je drugo pitanje“, zaključio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE