Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rat cenama Lidla i Konzuma u Hrvatskoj

    Trgovci vrlo često ističu razičite cene u kontinentalnom delu Hrvatske od onih na Jadranu. Preciznije, trgovine na Jadranu obično su znatno skuplje. Zato je Lidl očito krenuo u kampanju kojom napada one najjače. Naravno, reč je o Konzumu, piše Seebiz.

    „Lidl posluje poštujući načelo da za celu Hrvatsku vredi jedna cena. To znači da u svim našim trgovinama u Hrvatskoj kupci mogu kupovati iste artikle po istim cenama. Bez obzira na to da li ste kod kuće, na putovanju ili na godišnjem odmoru, vama najbliži Lidl ima iste cene kao i svaka druga Lidl trgovina na području cele Hrvatske!", oglas je kojim se Lidl reklamira na Facebooku već skoro nedelju dana što je izazvalo oduševljenje kod njihovih kupaca.

    Ukupan prihod deset najvećih trgovaca prošle je godine iznosio 34 milijarde kuna, što je jedan odsto više u odnosu na 2013. godinu. Među njima, osam je imalo rast prihoda, a pet ih je poslovnu godinu završilo s pozitivnim rezultatom.

    Najveći trgovački lanac po ostvarenim prihodima je Konzum koji je prošle godine ostvario prihode od 13,4 milijarde kuna, što je na otprilike istom nivou kao i godinu ranije, dok mu je neto dobit pala za više od 36 odsto, na oko 108 miliona kuna. Konzum širom Hrvatske ima 700-injak trgovina.

    Na drugom mestu su Plodine koje su imale 3,4 milijarde kuna prihoda što je blagi rast do 4,5 odsto u odnosu na godinu ranije dok im je zarada iznosila 41 milion kuna što predstavlja porast od 13,8 odsto. Plodine trenutno imaju 74 supermarketa.

    Lidl, koji je na trećem mestu po prihodima imao je prošle godine fantastične rezultate. Prihodi su im dosegnuli gotovo 3,3 milijarde kuna, što je porast od devet odsto. Dobit im je skočila za čak 1266 odsto, na 108 miliona kuna, čime su se po zaradi izjednačili s Konzumom. Lidl trenutno zapošljava preko 1700 radnika i ima 86 trgovina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE