Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je Putin najbogatiji čovek na svetu?

    Bivši "Putinov bankar" tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin najbogatiji čovek sveta dok god drži vlast.

    "Sve što pripada teritoriji Ruske Federacije, Putin smatra svojim," rekao je Sergej Pugačev za Guardian. "On je najbogatiji čovek sveta dok ne prepusti moć".

    Pugačev, do nekoć blizak Putinu, a danas njegov ogorčeni protivnik, vodi bitku s ruskom državom. On je 2011. godine napustio Rusiju i većinu vremena boravi u Londonu. 

    U razgovoru za Guardian, Pugačev pripoveda o zahlađenju odnosa s ruskim predsednikom i, kako kaže, "začuđujućem pohodu" ruskih vlasti na njegovo poslovno carstvo vredno 15 milijardi dolara.

    Pugačev je posedovao dva velika brodogradilišta, najveći rudnik sveta i značajan broj nekretnina u Moskvi i Sankt-Peterburgu, ali je ostao bez svega, na sličan način na koji su to iskusili drugi ruski tajkuni kojima je država zaplenila imovinu.

    S druge strane, Kremlj tvrdi da je Pugačev lopov i navodi da je isisao stotine miliona dolara kroz zajmove centralne banke na vrhuncu finansijske krize 2008. godine. Pugačev optužbe, koje naziva apsurdnima, pokušava da ospori na londonskom sudu.

    "Država nešto ukrade i onda mora da brani svoju krađu" tvrdi Pugačev. Dok pozadinu optužbi i protivoptužbi između Pugačeva i Rusije utvrđuje sud, tvrdnju da je ruski predsednik najbogatiji čovek sveta iznose i drugi.

    Iako procene variraju, pojedini analitičari veruju da Putinovo bogatstvo iznosi oko 200 milijardi dolara, kako je to u februaru sugerisao menadžer Bill Browder za CNN. U slučaju da je takva procena tačna, što niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, Putin je dva i po puta bogatiji od Billa Gatesa.

    "Nakon 14 godina na vlasti u Rusiji, prema količini novca koju je zemlja zaradila, i količini novca koji nije potrošen na škole, ceste, bolnice…sav taj novac je u imovini, na računima u Švajcarskoj, deonicama i fondovima kojima upravlja Putin i njegovi pobočnici," tvrdi Pugačev u intervjuu za Guardian.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE