Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja skuplja 12 odsto

    Struja u Srbiji od sada je skuplja za 12 odsto, do čega je došlo posle dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

    Od 12 procenta povrećanja cene struje, 4,5 odsto ide Elektroprivredi Srbije, dok 7,5 odsto ide u državnu kasu na osnovu akcize na struju koja važi takođe od danas.

    Prosečna cena kilovat-sata struje sa dažbinama pre poskupljenja bila je 6,5 dinara, a sada će u proseku koštati oko 7,28 dinara. Analize pokazuju da će dosadašnji prosečni mesečni račun od 2.500 biti uvećan za oko 300 dinara.

    Visinu računa diktira potrošnja, odnosno koliko struje trošimo u zelenoj jeftinoj tarifi, plavoj ili crvenoj zoni koja je najskuplja.

    Do poskupljenja struje je došlo posle dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

    EPS je ranije saopštio da će i pored najnovijeg poskupljenja, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje biti najniža u regionu i Evropi.

    Naplata je povećana, kažu u EPS Snabdevanju, jer ne dozvoljavaju gomilanje dugova. Radovan Stanić iz EPS Snabdevanja kaže za RTS da je ukupan procenat naplate oko 95 odsto.

    Svim kupcima koje svoje obaveze ne izmire na vreme, ako je njihov dug veći od 5.000 dinara, šalju se upozorenja pred obustavu električne energije.

    Stanić kaže da za kupce iz kategorije domaćinstva rok za izmirenje obaveza je 30 dana, a za male preduzetnike i privredu 15 dana od dobijanja upozorenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE