Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jadarski kraj `leži` na milijardama evra

    Srbija bi od otvaranja rudnika jadarita, minerala iz kog se dobija skupoceni litijum, godišnje mogla da zaradi više stotina miliona evra.

    Ako je verovati procenama kompanije Rio Tinto, koja istražuje nalazište jadarita i bora u Jadarskom kraju kod Loznice, meštani tog područja žive na zemlji vrednoj bar 10 milijardi evra. Istraživanje je u poslednjoj fazi, i do početka 2017. godine Rio Tinto ima obavezu da Ministarstvu energetike preda elaborat o rezervama minerala.

    Kada komisija Ministarstva to prihvati, Rio Tinto, koji će imati pravo na eksploataciju jer je otkrio nalazište, trebalo bi da krene u proces otvaranja rudnika. Ministar energetike Aleksandar Antić za Blic kaže da bi Srbija od otvaranja rudnika mogla da računa na godišnje prihode od više stotina miliona evra.

    Naš deo je vezan za rudnu rentu koja će biti značajna. Osim toga, otvaranje rudnika donosi investiciju od preko milijardu dolara i više od hiljadu radnih mesta. Procene su da na jednog rudara ide šest do sedam novih radnih mesta na teritoriji rudnika. Tu su i prihodi od PDV, zatim porezi i doprinosi za zaposlene, kaže Antić.

    Koliko su namere Rio Tinta ozbiljne, pokazuje podatak da su do sada samo u istraživanje nalazišta uložili više od 60 miliona dolara. Naša prednost je ta što jadarit, nazvan po mestu gde je otkriven, u dolini reke Jadar, ne postoji nigde u svetu, već samo u Srbiji.

    Ova kompanija procenjuje da se u zoni ležišta Jadar nalazi oko 114,6 miliona tona rude jadarita, sa oko 13,1 odsto bor-oksida i 1,8 odsto litijum-oksida, što bi moglo da zadovolji čak 20 odsto svetske potrebe. Ta ruda se na svetskom tržištu prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni. 

    Foto: riotinto

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE