Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji zanemarljiv broj kampera

    Kampovanje je najjeftiniji način letovanja i u nekim zemljama Evrope kamping čini skoro četvrtinu ukupnih prihoda od turizma, dok je u Srbiji u poređenju sa potencijalom, ta zarada zanemarljiva, smatraju u Kamping asocijaciji Srbije.

    Za šest meseci, koliko traje sezona kampovanja, u Srbiji se ostvari svega 50-ak hiljada noćenja. Svake godine oko pet miliona vozila kruži Evropom u potrazi za dobrim kampom.

    Neke kamp prikolice zaustavile su se u eko kampu "Fruška gora" na Stražilovu. Od početka sezone, u nacionalnom
    parku boravilo je gotovo 500 turista. "Ovo je odmorište za ljude koji praktično idu na more i koji se u proseku zadržavaju u ovom kampu dve noći", kaže Radovan Durutović, direktor Nacionalnog parka "Fruška gora".

    Kamp na Fruškoj gori je jedino mesto za kampovanje u Srbiji koje se nalazi u sastavu nacionalnog parka. Ideja da se boravi u zaštićenim uslovima primamljiva je strancima. Trenutno ih je ovde dvadesetak, a uglavnom su iz Nemačke, Holandije i Poljske.

    U Srbiji je trenutno registrovano 40-ak kampova. Iz godine u godine taj broj se povećava, ali povećava se i potreba da se ulaže u njih.

    "Ono što je možda malo tužna istina je to da je u Srbiji dosta nizak nivo učešća od kamping turizma u ukupnom prihodu turizma u Srbiji dok je u razvijenim zemljama taj procenat iznosi čak i više od 25 odsto", navodi Mina Mirković, iz Kamping asocijacije Srbije.

    Od maja do oktobra, koliko traje sezona kampovanja, ostvari se pedestak hiljada noćenja. U Evropi za samo desetak dana to je nekoliko miliona noćenja.

    Iako standardi u Srbiji jesu niži, gostoprimstvo je nemerljivo, poručuju iz asocijacije kampova i smatraju da, kada bi podsticaji države za ovaj vid turizma bili veći, više bi i kamp prikolica kružilo Srbijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE