Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biće posla za kontrolu rada `na crno`

    Kontrola rada "na crno" počela je ove nedelje, a iako nema preciznih informacija koliki je broj onih koji nelegalno posluju, procenjuje se da najverovatnije čine 30 odsto u odnosu na ukupan broj, koliki je i udeo sive ekonomije u BDP Srbije.

    Prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, među onima koji posluju nelegalno uglavnom su "manufakture" za proizvodnju tekstilnih proizvoda, koje rade u stanovima, kućama, podrumima, i pomoćnim i povezanim objektima, i "na crno" zapošljavaju radnike, uz to krivotvoreći zaštićene robne marke.

    Potom, i prodaja falsifikovanih proizvoda u iznajmljenim stanovima, stomatološke ordinacije u stanovima, klanice, mesare, domovi za negu starih lica, prodaja robe neprehrambenog tipa, organizavanje svadbenih proslava i slično.

    Ministarka Kori Udovički naglasila je da će fokus inspektora biti one delatnosti koje se sumnja da ugrožavaju zdravlje i građana i životnu sredinu.

    Takođe, ističe da je cilj pre svega zaštita građana, a ne kažnjavanje onih koji su na rubu egzistencije i koji se na razne načine dovijaju i snalaze da prežive.

    Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji je usvojen u aprilu ove godine, predviđeno je i ovlašćenje i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti nadzora obavlja nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne inspekcijske upravne mere prema njima.

    Takođe, podrazumeva se da će obaveza svake inspekcije ubuduće biti da reaguje i kada primeti da se ne poštuju propisi u drugim delatnostima koje nisu u okviru njene nadležnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE