Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udarci na grčku privredu

    Grčka privreda pretrpela je veliki udarac u julu pošto su na vrhuncu dužničke krize zatvorene banke i uvedena kontrola kapitala, pokazuju dva objavljena istraživanja.

    Dodatni pokazatelj štete koja je naneta grčkoj ekonomiji u poslednjih mesec dana jeste i današnji pad indeksa na atinskoj bezi koja je posle petonedeljne pauze otvorena s gubitkom od 22 odsto vrednosti akcija.

    Kompanija Markit saopštila je da je njena mera poslovne aktivnosti u Grčkoj, odnosno PMI Indeks (Indeks menadžera nabavke), u julu pao na najnižu vrednost u istoriji, iako su u ostatku evrozone zabeležena poboljšanja.

    "Proizvodnja je doživela kolaps u julu s vrhuncem krize", rekao je ekonomista Markita Fil Smit. PMI Indeks u Grčkoj  pao je na 30,2 poena i najniži je u poslednjih 16 godina, javlja Market Watch. Nivo od 50 bodova je granica između pada i rasta, a u evrozoni je zabeležen rast od 52,4 boda.

    Podaci otkrivaju i katastrofalno stanje u Grčkoj i  kao takvi, retko se mogu videti u razvijenim zemljama.

    Fabrike su imale pad u novim narudžbinama i često nisu mogle da dobiju potrebne resurse posebno iz inostranstva pošto su zatvaranje banaka i ograničenja kapitala značajno omele normalnu poslovnu aktivnost, objasnio je Smit.

    U mesečnom istraživanju poverenja kompanija i potrošača takođe je zabeležen pad – Pokazatelj ekonomskog sentimenta pao je peti mesec uzastopce na najniži nivo od oktobra 2012. godine.

    "Negativan razvoj je rezultat oštrog pogošanja u poslovnim očekivanjima u svim oblastima, ali i takođe nedavnog i značajnog pada u poverenju potrošača", saopštila je Fondacija za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) koja je sprovela istraživanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE