Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Azijati kupuju Petrohemiju?

    Hemijski kompleks iz Pančeva ide u ruke Azijata, pošto su za Petrohemiju ozbiljno zainteresovani Taif iz Kazana i svetska kompanija Net oil, saznaju Novosti.

    U prethodnim danima dogovoreni su ključni parametri oko prodaje Petrohemije za koju su ozbiljno zainteresovane dve firme, Taif iz Kazana i svetska kompanija Net oil, koja mahom posluje na azijskom, a zatim i afričkom i evropskom tržištu.

    Bilo koja od ove dve kompanije da preuzme Petrohemiju, naša fabrika ide u ruke dobrih poznavalaca petrohemijske industrije. Tatarski Taif zapošljava 50.000 radnika, a osnovna delatnost ove kompanije jeste realizacija investicionih programa od prioritetnog značaja za privredu Tatarstana i Rusije.

    Firma ima čak 67 partnerskih kompanija, a prevashodno se bavi poslovima iz oblasti prerade nafte i gasa i petrohemije, a zatim i telekomunikacija, građevine, bankarstva i investicija, kao i usluga.

    Glavna oblast i Net oila je energetika, pored finansija. Firma postoji još od 1960. godine, a učestvovala je u sprovođenju velikih međunarodnih projekata u oblasti nafte i gasa, cevovoda, petrohemije, kao i prerade nafte i distribucije, rudarstva…

    Glavni projekti koje je Net oil radio su gasovod "Baku – Tbilisi – Čejtan", kao i gasovodna trasa od Sueckog kanala do Mediterana.

    Jedna od dve firme preuzeće 54,9 odsto Petrohemije, koliko je direktno u vlasništvu Republike Srbije, ali i još oko 13,6 odsto, koliko posredno ima Fond za razvoj.

    Pored njih, Naftna industrija Srbije drži 12,7 odsto akcija pančevačkog kompeksa, dok Srbijagas ima 13,38 odsto vlasništva. Među akcionarima su opština Pančevo i JP Elektrovojvodina. Pančevačka fabrika je među tri najveća neto izvoznika u Srbiji, odnosno firme koje više izvoze nego uvoze. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE