Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz u Rusiju pao za trećinu

    Srpski izvoz u Rusku Federaciju za šest meseci ove godine manji je za 33 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio je 322 miliona dolara, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

    Pad je registrovan i u ukupnom uvozu koji je realizovan u nivou od 943 miliona dolara, što je za 18,5 odsto manje. Ukupna trgovinska razmena u posmatranom periodu iznosi 1,26 milijarde dolara, što je pad od 23 odsto.

    Pad u razmeni je, pre svega, zabeležen u plasmanu glavnih izvoznih artikala na rusko tržište – ženskih čarapa (indeks 40 odsto), pokrivača podova (53 odsto), lekova (40 odsto), sastavljenih podnih ploča (87 odsto), spoljnih guma (44 odsto).

    U isto vreme, i pored svih otežavajućih okolnosti zabeležen je rast izvoza u segmentu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 5,8 odsto, a ukupno je plasirano te robe za 122 miliona dolara.

    Rast je registrovan u broju kompanija koje su realizovale izvoznu delatnost i broja različitih proizvoda koji su plasirani u Rusku Federaciju.

    Trgovinsku razmenu dve zemlje u prvoj polovini 2015. godine obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza, navode u PKS.

    U PKS podsećaju da u Srbiji posluje 365 kompanija sa 100 odsto ruskim i oko 600 sa mešanim kapitalom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE