Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    A koliko migranti troše u Srbiji?

    Već se govorilo o tome koliko državu koštaju migranti, ali manje je poznato da te iste izbeglice u Srbiji dnevno ostave od 25 do 50 evra, međutim taj novac završava u sivoj zoni.

    Prosečno jedan migrant u Srbiji potroši od 25 do 50 evra, što sveukupno iznosi oko šest miliona evra dnevno, kaže za RTS direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

    Đurović je rekao da se odnos prema migrantima nije mnogo promenio od prvog talasa koji je pogodio našu zemlju i dodaje kako će Srbiji uskoro biti neophodne donacije Evropske unije. Ističe da ne vidi problem u tome da se migranti registruju i da se izdaju lične karte, jer kako kaže, to je prvi uslov da se migranti kontrolišu.

    Podseća da prosečno migrant u našoj zemlji dnevno ostavi između 25 i 50 evra, a da podaci pokazuju da čak šest miliona evra dnevno ostane od ljudi koji bežeći iz svojih domova pokuašavaju da se domognu Zapadne Evrope.

    Naglašava da novac od migranata ostaje van sistema i najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer kako kaže, svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi ostaje nekažnjen.

    Đurović podvlači kako je važno ne dizati tenziju i ne širiti neproverene informacije, jer, kako dodaje, nisu tačni podaci koji su se pojavili pre nekoliko dana da naša država na migrante troši 150 miliona evra i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje.

    "Mi o izgradnji prihvatnog centra ništa nismo čuli. Iole ozbiljna zemlja ne bi razmišljala o tome na takav način i mi smo zatečeni takvom informacijom", kaže Đurović i zaključuje da je državi za sada najpotrebnija solidarnost dok, kako kaže, građani na terenu, ipak, pokazuju određenu vrstu empatije sa migrantima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE