Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povratak u kancelariju posle odmora nije više noćna mora!

    TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Povratak na posao posle idiličnog dvonedeljnog odmora je gotovo uvek težak i većini je potreban određen period navikavanja. Hajde da za početak prihvatimo tu činjenicu. Pa ipak, nemojte biti previše negativni jer ćete se uz pomoć ovih nekoliko saveta vratiti u formu vrlo brzo.

    Šta uraditi dan pre:

    • Dođite malo pre nego što otkuca poslednji čas
    Ukoliko planirate da budete odsutni nedelju-dve dana, možda ne bi bilo loše da porazmislite o povratku na primer u subotu, umesto u nedelju kasno uveče. Tako ćete imati više vremena da se priviknete, raspakujete, naspavate, ali i da virnete u inbox i obrišete bar spam mejlove kako biste u ponedeljak mogli da se posvetite važnim zadacima koji vas čekaju.

    • Niko vas ne tera da se odmah raspakujete
    Kada konačno stignete kući, prisetite se da imate izbor da se raspakujete ili ne, uključite veš mašinu ili ne, da pospremite kuću ili ne. Zašto biti u panici, kada možete i opušteno završiti knjigu koju ste započeli na plaži ili odgledati novu epizodu omiljene serije. Ako ćete se ipak bolje osećati tek kada sve dovedete u red, učinite to, ali imajte na umu da to činite po svom izboru.

    • Prilagodite raspored spavanja
    Na odmoru ste zasigurno imali drugačiji dnevni i noćni raspored (bilo je divno dok je trajalo…), zato je bitno da pred povratak na posao uskočite na vreme u pidžamu i u svoj standardni raspored spavanja. Jer novi radni dan je pred vama.

    Kako preživeti prvi dan na poslu:

    • Dođite malo ranije
    Verovatno će Vas mrzeti da dođete pre nego što stvarno morate, ali dolazak makar i 20 minuta pre nego što morate vam može pomoći da se brže prilagodite i uradite ponešto od neophodnih zadataka u kancelariji ili popričate sa nekim od kolega koji su već tu.

    • Krenite sa nečim jednostavnim
    Za početak sredite svoj sto, obavestite se o novinama na poslu vezano za projekte i pobrišite nepotrebne mejlove (ukoliko to već niste uradili dan pre).

    • Uklonite sve nepotrebne distrakcije
    Kako biste mogli da se koncentrišete i budete što efikasniji, otarasite se svih smetnji (koliko je to moguće). Stoga nije zločin ako ostavite poruku da ste van kancelarije uključenu još par sati kako biste se koncentrisali, proverili mejlove i odgovorili na one koji su najhitniji.

    • Nemojte planirati sastanke van kancelarije
    Ukoliko je moguće, nemojte zakazivati sastanke van kancelarije već prvog dana. Potreban vam je period prilagođavanja, sređivanja papirologije, a takođe je neophodno da prvo čujete novosti o projektima i klijentima kako biste punom parom krenuli dalje.

    • Postavite prioritete
    Iako će verovatno sve biti veoma važno, potrudite se da napravite listu sa prioritetnim ciljevima koje želite da postignete prvog dana ili nedelje. U suprotnom obična “to do” lista će vas dovesti do ludila svojom dužinom…

    • Radite jedno po jedno
    Sigurno ćete osetiti potrebu da uradite sve što pre je moguće i olako upasti u zamku multitaskinga koji neće doneti najbolje rezultate. Radite jednu po jednu stvar kako biste bili što efikasniji, ali i zadovoljniji tokom dana kako budete postizali male i velike uspehe.

    • Organizujte zabavnu aktivnost posle posla
    Kako biste izbegli blagi oblik depresije (slobodno ga možemo tako nazvati…) po povratku sa odmora, potrudite se da organizujete neku zabavnu aktivnost posle prvog radnog dana. Odlazak na kafu sa prijateljicom ili vožnja biciklom u prirodi će vam sigurno pomoći da imate nešto što ćete jedva čekati da uradite posle posla i na taj način lepo završite dan. Neka vam to postane navika – vodite računa o svom blagostanju ne samo po povratku sa odmora, nego uvek.

    Budite pozitivni i nabacite taj osmeh na lice, jer potrebna je fizička promena, makar i tako mala, kako biste svoje stanje uma učinili pozitivnijim. Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da period privikavanja prođe brže, a ako imate neke dodatne ideje, slobodno ih dodate u komentarima! 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE