Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF uslovno pristao na povećanje plata i penzija?

    Međunarodni monetarni fond je pristao da razgovara o većim platama i penzijama, ali ne odustaje niti od jedne od mera na koje se Srbija sporazumom obavezala, što podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih u 2016. i 2017. za po pet odsto, saznaje Blic.

    Smanjenjem broja zaposlenih, srpska strana tvrdi da bi se umanjila efikasnost uprave, dok Fond na to traži jasne računice kako je moguće umanjiti izdvajanja za plate u javnoj upravi ako se ne smanji broj zaposlenih. Odgovor treba do kraja pregovora da pruže ministarstva finansija i državne uprave.

    Ovi pregovori nisu laki. Nema načina da MMF odustane od dogovorenog umanjenja mase zarada u javnoj upravi. Za ovu godinu je, kako je prezentovano ekspertima Fonda, već napravljen plan za umanjenje uprave za više od 20.000 ljudi, ali slično mora da se uradi i 2017. Za svaku godinu po pet odsto, kaže izvor Blica blizak Misiji MMF.

    Na ovo je, neposredno pred odlazak u Brisel, indirektno ukazao i premijer Aleksandar Vučić, priznajući da ne zna kako će dodatno umanjiti broj zaposlenih, a u isto vreme stvoriti efikasnu upravu.

    >>>>`Povećanje i – tačka!`

    Blic je potvrdu dobio i od potpredsednice Vlade Kori Udovički. Misija MMF razumela je da bi insistiranje na smanjenju broja zaposlenih po pet odsto u naredne dve godine dalje urušilo sistem, pa je neophodno pronaći uštede na drugim mestima.

    Bez reorganizacije, ova treća racionalizacija samo bi napravila štetu, kao i prethodne dve, objašnjava Udovički, koja je više puta ukazivala na to da problem javne uprave nije toliko u broju koliko u lošoj strukturi zaposlenih i manjku kadra.

    Ekonomista Milojko Arsić podseća da je Vlada u fiskalnoj strategiji i sporazumu sa MMF predvidela da se troškovi rada zaposlenih u državnom sektoru smanje sa 12 na osam odsto BDP u naredne tri godine.

    Ako se rashodi za zaposlene zadrže na preko 10 odsto BDP, biće teško smanjivanje fiskalnog deficita u narednim godinama, upozorava Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE