Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spoljnotrgovinski deficit manji za 2,7 odsto

    Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam meseci 2015. bio je 2,35 milijardi evra, što je 2,7 odsto manje nego u istiom periodu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku. 

    Kako se navodi u sapštenju, izvoz u tom periodu imao je vrednost od sedam milijardi evra i to je povećanje od 8,7 odsto, dok je uvoz bio 9,4 milijarde evra, što je rast od 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izraženo u dolarima, deficit iznosi 2,63 miljarde dolara, što je 20,8 odsto manje.

    Izvezeno je robe u vrednosti od 7,87 miljardi dolara, što je pad od 11,5 odsto, a uvezeno u vrednosti od oko 10 milijardi ili 14 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. Pad izvoza i uvoza, kao i ukupne spoljnotrgovinske razmene, izraženo u dolarima, rezultat je jačanja američke valute, kako u odnosu na dinar, tako i u odnosu na evro.

    Kako navodi RZS, stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 75 odsto i veća je nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 72,8 odsto.

    U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije su bili Italija sa 1,4 milijardi dolara, Nemačka sa 938,1 milona dolara, Bosna i Hercegovina sa 658,7 miliona, Rumunija sa 517,9 miliona i Rusija, gde je izvezeno robe u vrednosti od 400 miliona dolara.

    Srbija je najviše uvozila iz Nemačke – u vrednosti oko 1,3 milijarde dolara, iz Italije za oko 1,2 milijarde dolara, iz Rusije oko milijardu dolara, Kine za 843,5 miliona i iz Mađarske za 490 miliona dolara.

    Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,6 odsto ukupne razmene. Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit od 977,6 miliona dolara.

    Posmatrano pojedinačno po zemljama, suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom, Bugarskom.

    Najveći deficit je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Sledi deficit sa Nemačkom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Mađarskom, Turskom, Švajcarskom, Belgijom, Austrijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE