Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH ljuti Hrvatsku jer forsira srpske proizvode?

    Hrvatski mediji obrušili se na Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći kako je ta zemlja, od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, "počela da čisti police sa hrvatskim proizvodima i ubacuje srpske i turske".

    Premijer Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je pre dva dana da je Hrvatska donela odluku da stopira uvoz mleka iz BiH u EU zbog hrvatskih izvoznika. A, taj "dobrosusedski" potez Milanović je pokušao da opravda tvrdnjom da "BiH Hrvatsku već dugo i lukavo zavlači".

    Hrvatski mediji navode da je ovakav potez usledio nakon što se izvoz Hrvatske u BiH posle ulaska u EU prepolovio, odnosno kako je BiH "počela da čisti police sa hrvatskim proizvodima i ubacuje srpske i turske".

    Analitičari u BiH smatraju da su ovo sve samo ne tačne informacije, napominjući da se upravo Hrvatska prema BiH ponaša onako kako joj zamera i da upravo oni "dugo i lukavo zavlače" BiH i kada je u pitanju izvoz mleka, ali i brojni drugi projekti od značaja za BiH, kao što je izgradnja mosta kod Gradiške, nerešeni granični sporovi…

    Činjenica je da mi ne radimo konzistentno i dugoročno i na kraju sami sebe dovedemo u ovakve situacije, smatra politički analitičar Gostimir Popović. On očekuje da se nakon najnovijeg poteza u vezi sa izvozom mleka dugoročnije mogu očekivati i gori negativni uticaji po BiH.

    Osim ovog, najnovijeg spora, najpoznatiji problem između Hrvatske u BiH u poslednjih nekoliko godina postala je gradnja mosta u Gradišci, a u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpsje Novostima je rečeno da izgradnja mosta, do danas, nije započeta zbog očite opstrukcije hrvatske strane, koja ovaj projekat, očigledno, koristi za politička potkusurivanja.

    Imajući u vidu da je Hrvatska razmaženi miljenik EU, ni za koga nije iznenađenje ovo što su sada uradili, jer im je EU popuštala i kada su u pitanju sporni odnosi Hrvatske sa Slovenijom i Srbijom, smatra Gostimir Popović.

    On je za Novosti rekao da za takvo ponašanje Hrvatska ima "zeleno svetlo" ne samo od EU, nego i od Vatikana, čija se uloga ne sme potceniti, ali da sve to nije razlog da domaće vlasti na vreme donose planove i u oblasti gradnje infrastrukture i u izvoznoj strategiji.

    Na opšte zaprepašćenje mlekara, ni nekoliko dana posle odluke Hrvatske o zabrani izvoza mleka iz BiH, nema zvaničnih reakcija vlasti u BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE