Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Internet preuzeo primat i u plaćanju

    Čak 1,3 miliona građana i firmi svojim računima pristupa preko interneta, pa je samo tokom prvih šest meseci kroz elektronska plaćanja "prošlo" 7.036 milijardi dinara, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

    Podaci pokazuju da se sve češće okrećemo jednostavnijim načinima plaćanja, pa tako ukupno 1,3 miliona građana i firmi svojim računima u banci pristupa preko interneta. To je oko 120.000 korisnika više nego lane.

    I dok je kroz šaltere banaka za prvih šest meseci prošlo ukupno 1.983 milijarde dinara u kešu, kod bezgotovinskih plaćanja, koja podrazumevaju prenos novca sa jednog računa na drugi, primat od ove godine ima upravo elektronsko bankarstvo. A vrednost se meri hiljadama milijardi.

    Prvi put ove godine nalozi za plaćanja izdati preko interneta, nadmašili su one date "u papiru", i po broju, i po vrednosti. Kada je reč o bezgotovinskom prometu, za prvih šest meseci ove godine elektronski smo platili račune "teške" čak 7.036 milijardi dinara, što je oko 58 milijardi evra.

    Istovremeno, preko šaltera banke izdato je naloga u vrednosti od 5.544 milijardi dinara, što je oko 46 milijardi evra. Ovo je preokret u odnosu na proteklu godinu kada je primat imao papirni prenos novca na šalteru.

    Ohrabruju podaci Narodne banke Srbije da je na kraju 2014, realizovano milion više transakcija za prenos sredstava preko mobilnog i internet bankarstva u poređenju sa brojem realizovanih transakcija preko bankarskog šaltera, kaže za Novosti Marko Carević, direktor marketinga Telenor banke, prve mobilne banke u regionu.

    Ovi rezultati, po njegovim rečima, pokazuju da se srpsko bankarstvo, baš kao i globalno, kreće prema digitalizaciji, uz uštedu vremena i smanjenu upotrebu gotovine, napominjući da bi usluge mobilnog bankarstva do 2020. godine mogle Srbiji doneti porast od dva odsto BDP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE