Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Energetski napredak Srbije

    Energetska zajednica pohvalila Srbiju kao prvu zemlju te organizacije koja je u zakon pretočila odredbe Trećeg energetskog paketa Evropske unije, ali da sada ostaje primena usvojenog, dok je zamerka nizak udeo u obnovljivim izvorima.

    Direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač izjavio je u Beogradu da je Srbija u regionu "najnaprednija i najrazvijenija u pogledu otvaranja tržišta struje i gasa" i da u najvećoj meri poštuje obaveze iz ugovora o osnivanja Energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

    On je u Skupštini Srbije, gde je predstavio Izveštaj Energetske zajednice o napretku Srbije u oblasti energetike 2014-2015, istakao da su se u Srbiji od prošle godine dogodile velike stvari u oblasti energetike, ističući da je srpsko zakonodavstvo u energetici u potpunosti usklađeno s evropskim.

    "Energetskim zakonom Srbija je u potpunosti prenela takozvani Treći energetski paket, tako da je sada srpsko zakonodavstvo potpuno u skladu sa evropskim pravnim poretkom. Primena još nedostaje, ali može se to i razumeti, pošto je Zakon usvojen tek u decembru prošle godine i svi podzakonski akti još nisu doneti", rekao je Kopač.

    Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je rekao da je u oblasti elektro-energetike Srbija skoro u potpunosti poštuje sve obaveze iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice, ali je i dalje otvoreno pitanje razdvajanja distribucije od proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.

    Napomenuo je da je osnovana posebna firma, a da sada, kako je istakao, nedostaje još takozvana funkcionalno razdvajanje. "Nadamo se da će se to u sledećim mesecima uredno završiti", rekao je Kopač, ukazavši i da je potrebno dovršiti restrukturiranje EPS, tako da se obezbedi puno izdvajanje operatora distributivnog sistema.

    U oblasti gasa, prošle godine najveći problem je bilo nerazdvajanje Srbijagasa, ali se to, istakao, ove godine dogodilo, tako da je Srbija i tu na dobrom putu da u potpunosti poštuje obaveze ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

    Kopač je dodao da su "malo otvorenije neke druge oblasti", kao što je nepoštovanje direktiva o sumporu u gorivu i multilateralnom prekograničnom trgovanju strujom preko regionalne Kancelarije za dodeljivanje prekograničnih kapaciteta.

    Kada je reč o regulaciji cena, navodi se da su kontrolisane cene sada ostale pravo domaćinstava i malih potrošača, a da će Agencija za energetiku Republike Srbije do 1. maja 2017. objaviti izveštaj o potrebi dalje regulacije cena. Regulisane, odnosno subvencionisane cene ostaće do odluke AERS.

    Nedostižan udeo u obnovljivim izvorima?

    Srbija nije na putu da ostvari cilj pri povećanju udela obnovljivih izvora energije do 2020. godine, i možda će morati da revidira plan za razvoj tog sektora, proističe iz izveštaja Energetske zajednice.

    U izveštaju se navodi da je Srbija u određenoj meri unapredila zakonski okvir za obnovljive izvore energije, ali da nije na putu da ostvari cilj za 2020. godinu. "Zbog toga bi mogao da usledi poziv za izmenu Nacionalnog akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije, ako proizvodnja iz tih izvora ne bude dovoljna."

    Po projekciji u izveštaju, Srbija će u najboljem slučaju dostići 25,9 odsto 2020. godine, što je jedan procentni poen manje od cilja na koji se obavezala. Srbija je preuzela obavezu da poveća udeo obnovljivih izvora na 27 odsto u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. sa 21,2 odsto u 2009. godini.

    Energetska zajednica Jugoistočne Evrope obuhvata tržište sa 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 milijarde evra. Kada se Energetska zajednica jugoistočne Evrope (ECSEE) i formalno priključi EU, to će biti po veličini treća energetska zajednica u svetu, posle OPEC i IAEA.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE