Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolić traži, Kina obećava

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Kine Li Keqiang ocenili u razgovorima da su bilateralni odnosi dve države izvanredni i da je sad pravi trenutak da dostignu novu fazu, posebno u ekonomiji.

    Nikolić je naglasio da je sada pravo vreme da odnosi dve zemlje dostignu novu fazu u kojoj će se zajedno ulagati u izgradnju fabrika. "Te fabrike će izvoziti na treća tržišta proizvode napravljene u Srbiji. Meni je najvažniji cilj da zaposlim Srbiju, a vaša pomoć je u ostvarenju tog cilja dragocena", naglasio je Nikolić.

    Li je prihvatio Nikolićev predlog da se pređe na novu fazu ekonomskih odnosa i da kineske kompanije počnu da ulažu u proizvodnju u Srbiji, što će doneti nova radna mesta. Ističe da će podsticati domaće kompanije da ulažu u proizvodnju u Srbiji.

    Nikolić je predložio kineskom premijeru da se još jednom razmotre uslovi finansiranja pruge Beograd-Budimpešta i ukazao na važnost izgradnje plovnog puta Morava-Vardar.

    "To je projekat koji će dati snažan impuls unapređenju ne samo srpsko-kineskih odnosa, već i odnosa Evrope i Kine i u skladu je sa projekcijom 'Novog puta svile' predsednika Xi Jinpinga", rekao je Nikolić, istakavši višestruke prednosti tog plovnog puta.

    "Mi ćemo podstaći kineske kompanije da ulažu u proizvodnju u Srbiji i spremni smo da podržimo sve projekte koje predloži srpska strana. Mi želimo aktivno da učestvujemo u obnovi Srbije", naglasio je Li i ponovio da je kineska strana spremna da podrži i nove projekte i kompanije koje bi u njima učestvovale.

    Kineski premijer je izrazio spremnost da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja pruge Beograd-Budimpešta na osnovu inicijative predsednika Srbije.

    Nikolić i Li razgovarali su i o preduzećima FAP Priboj, Zastava Kragujevac, RD centru, ZTE u Beogradu, Huavei (kineskoj pametnoj kući) u Kragujevcu i industrijskom kompleksu za preradu poljoprivrednih proizvoda u Šumadiji, kao prvom od deset istovetnih projekata u Srbiji.

    Može FAP ili Zastava?

    Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti Kini tokom koje se sastao i sa predsednikom te zemlje, posetio pokrajinu Šansi i razgovarao sa čelnicima kineskih kompanija "ZTE" i "Šaansi automobil grupe".

    Izvršni potpredsednik ZTE Zeng Sujedžung izjavio je da je Srbija strateško tržište za tu kompaniju, dok je predsednik Šansi automobil grupe Juan Hongming i izrazio očekivanje da će dve strane naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji.

    Na poziv Nikolića da investira u FAP Priboj i Zastavu kamioni Kragujevac, Juan je rekao da kineska strana razmatra mogućnost ulaganja u Srbiji i da će posebnu pažnju obratiti na ta pruduzeća.

    Nikolić će u sredu prisustvovati vojnoj paradi u Pekingu povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizmom, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE