Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Srbija `magistrirala` na MMF

    Drugi aranžman Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda je magistarski rad vlade, kaže ministar finansija Dušan Vujović, dodajući da će povećanje plata i penzija biti nagrada za sve koji su prošli kroz mere finansijske konsolidacije.

    "Prva godina konsolidacije, koja je uvek i najteža, uspešno je sprovedena. Posle korekcije plata i penzija koju treba da dogovorimo sa MMF u novembru, 1,1 milion građana će imati veća primanja nego prošlog oktobra, dok će preostali dobiti nominalno blago, ali značajno povećanje", kazao je Vujović za RTS.

    Prema njegovim rečima, odluka da se od MMF traži povećanje plata i penzija već je doneta, a sada se realizuje odluka da se pronađe fiskalni prostor za sprovođenje tog povećanja.

    >>>>`Za 1,2 miliona ljudi plate i penzije veće nego ikada`

    >>>>Premijer nam diže prosečnu platu za oko 20 evra

    Vujović je dodao da je svestan da zaposleni u pojedinim sektorima, poput obrazovanja, nisu bili u ravnopravnom položaju kada je reč o povećanju plata, ali je i izrazio nadu da će "oni koji su najlošije prošli u prethodnim povećanjima, sada proći bolje".

    "Cilj je da povećanje plate zaposlenim u tim sektorima bude veće. Mi obećavamo da ćemo se truditi, ali i da ćemo ostati obazrivi do poslednjeg časa kako ne bi ugrozili postignute rezultate fiskalne konsolidacije", kazao je Vujović.

    Komentarišući situaciju s preduzećima u restrukturiranju, ministar je istakao da je cilj vlade da spreči vanredne pritiske na rashode i razbije krug zaduživanja u kome ta preduzeća nisu plaćala struju i gas, čime su opterećivala EPS i Srbijagas.

    Upitan za otpuštanja u javnom sektoru, ministar je kazao da je identifikovano 9.000 viškova zaposlenih, ali i da cilj nije smanjenje samo po sebi već da građani dobiju kvalitetniju uslugu uz niže troškove.

    On je dodao da ne očekuje da će budžetski deficit biti veći od 3-3,5 odsto. "Ono što je ušteđeno, a to je 600 miliona evra, uticaće na manju potrebu za zaduživanjem, a država će osloboditi prostor za finansiranje investicija", rekao je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE