Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finski premijer pozvao izbeglice da žive u njegovoj kući

    Iako zvaničnici nekih zemalja podižu ogradu i zatvaraju granice, postoje oni političari koji kao da se utrkuju ko će veću dobrodošlicu da priredi za izbeglice. Tako je, pozivajući se na sopstvenu odgovornost za rastuću krizu u Evropi, premijer Finske Juha Sipila izjavio je da će ponuditi svoj dom za raseljene migrante, koji beže od rata u Siriji.

    Svi bi trebalo da se pogledamo u ogledalo i zapitamo se kako možemo da pomognemo.“ Izjavio je premijer Finske za finski medij „YLE“.

    Sipilä je rekao da u svoju kuću koju retko koristi, u delu Kempele u severnoj Finskoj, može da primi izbeglice početkom sledeće godine. Sipila je počeo karijeru kao biznismen, a sada najveći deo svog vremena provodi sa porodicom u Helsinkiju. Njemu samom ljudska nesreća nije nepoznanica. Porodičnu tragediju doživeo je kada je njegov najmlađi sin Tuomo (20) umro zbog komplikacija nakon operaciju u februaru.

    Vlada Finske objavila je da se sprema da primi ove godine do 30.000 onih kojih traže azil.

    Izgleda su zvaničnici zemalja širom sveta krenuli stopama bivšeg predsednika Urugvaja. Naime, Hoze „Pepe“ Muhika tokom 2014. godine ugostio je u svojoj letnjoj rezidenciji stotine siročića iz Sirije. Po prvobitnom planu, Muhika je hteo da se konsultuje sa Urugvajcima o prihvatanju izbeglica u Urugvaj. Međutim, nastavio je bez kongresnog nadzora. Žena Hozea Muhike, Lucia Topolansky, izjavila je da bi prihvatanje dece iz Sirije trebalo da “motiviše sve zemlje sveta da preuzmu odgovrnost za ovu katastrofu”.

    Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je svoje domove od kada je rat počeo 2011. godine. Oko tri miliona naselilo je susedne zemlje, najviše Jordan, Tursku i Liban. Ostali su ili u Evropi ili pokušavaju da do nje stignu aplicirajući za azil. Na hiljade izbeglica su pod rizikom u zemljama-domaćinima, tako da UN traže mogućnost da se oni izmeste negde drugde.

    Kako strani mediji izveštavaju, Americi je potrebno oko dve godine da procesuira aplikacije za azilante iz Sirije.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE