Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klinika Jevremova uvodi nove metode lečenja

    Pojačanje endometrijalne prijemčivosti (PEP) predstavlja novu tehniku koja za cilj ima povećanje mogućnosti pravilnog usađivanja embriona u sluzokožu materice. Ovu metodu osmislio je i uveo medicinski tim profesora Ljubića u Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Jevremova“, članici MediGroup.

    Ova inovativna tehnika ima primenu kod nekoliko kategorija, a to su na prvom mestu pacijentkinje koje imaju veći broj neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje i pored vraćanja kvalitetnih embriona u sluzokožu materice normalnih karakteristika, zatim pacijentkinje koje imaju veći broj neuspelih pokušaja oplodnje sa tankom, neodgovorajućom sluzokožom materice, kao i pacijentkinje sa neuspelim trudnoćama, odnosno ponavljanim pobačajima.

    „Primena tehnike Pojačanje endometrijalne prijemčivosti ima nekoliko pozitivnih efekata na reprodukciju. Kao prvo, primenom ove metode povećava se debljina endometrijuma. Zatim, povećava se receptivnost endometrijuma i procenat implantiranih embriona, i ono što je još važnije – povećava se kvalitet implantacije i smanjuje mogućnost neuspeha trudnoće“, rekao je profesor Ljubić.

    Nemogućnost usađivanja embriona u sluzokožu materice predstavlja glavni i najčešći razlog neuspeha vantelesne oplodnje. On može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu poticati od embriona (najčešće poremećaj nasledne osnove), sluzokože ili poremećaja njihove interakcije. Kako je poznato da nasledni, anatomski, imunološki, koagulacioni i infektivni faktori mogu negativno da utiču na usađivanje, pre primene PEP tehnike neophodno je ispitati, isključiti ili korigovati navedene uzroke.

    PEP tehnika koristi autolognu PLRP (Platelet/Lymphocyte Rich Plasma). Ovo znači da se koriste faktori rasta koji se dobijaju iz krvnih pločica i belih krvnih zrnaca sopstvene krvi. Faktori rasta dovode do povećanja debljine sluzokože, većeg snabdevanja krvlju i povećavaju njenu prijemčivost na embrion. PEP procedura se sastoji od nekoliko faza: vađenje adekvatne količine krvi, kao i željenog sastava faktora, nakon čega sledi laboratorijska faza koja podrazumeva primenu složene tehnologije prečišćavanja i aktiviranja ćelija. U trećoj fazi sledi instilacija aktivne supstance, dobijene iz sopstvene krvi, specijalnim kateterom u šupljinu materice.

    Intervencija se sprovodi se pod kontrolom kolor dopler ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji ili bez nje. Ukoliko rezultati PEP-a nisu dovoljni, intervencija se ponavlja na dan aspiracije, tj. uzimanja jajne ćelije, ili 12. dana programiranog ciklusa. Komplikacije su vrlo retke, a odnose se na moguće unošenje infekcije ili oštećenje genitalnih organa intervencijom. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE